Vándorsólymok a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/11/17
Hirdetés
A nyár elején sikeresen kirepült a fészkéből négy vándorsólyom (Falco peregrinus) fióka. Ez egyrészt a hegymászók körében tapasztalt megértésnek is köszönhető, akik tiszteletben tartották a hegymászásra kijelölt területeken életbe léptetett időszakos tilalmakat. Az óvatlan hegymászók sajnos sok esetben megzavarják a vándorsólyom fészkelőhelyének nyugalmát, ami a fészek, vagy akár a kikelt fiókák magukra hagyását is maga után vonhatja.

A fészek helyét természetesen titokban tartják a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) szakemberei, aki bíznak benne, hogy a jövőben is ott fog költeni a vándorsólyom-pár.
Vándorsólyom fiókák a fészekben
A vándorsólyom tartós, gyakran élethosszig tartó párkapcsolatban él, a szabad természetben akár 20 évig is elélhet. Elsősorban sziklafalakon, magas épületeken költ, évente egy alkalommal. A költési időszak márciustól májusig terjed, a tojó 3-4 tojást rak, melyeken 29-32 napig kotlik. A fiatal madarak 35-42 nap múlva repülnek ki. A vándorsólyom rendkívül érzékeny fészkelőhelyének megzavarására, már az is elég lehet annak elhagyására, illetve a fiókák magára hagyására, ha a szakemberek madármegfigyelés céljából keresik fel fészkelőhelyet. Ha a zavarás hosszabb ideig tart, akkor a madár nem mer visszatérni a fészekhez, ez pedig a fészekalj pusztulásával járhat – kihűlnek, túlmelegednek, eláznak a tojások, hőgutát kapnak vagy megfáznak a frissen kikelt fiókák.
Hirdetés
Hirdetés