A Tátra titkolt virága - Havasi istác Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/10/07
Hirdetés
A Tátra egyik legkülönlegesebb virága a ritka és veszélyeztetett havasi istác (Armeria alpina), amely a Magas-Tátrában mindössze néhány négyzetméteren található meg, 2100 méter tsz.f.m.-ban. Veszélyeztetettsége miatt élőhelyét a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) teljes titokban tartja, attól tartva, hogy érzéketlen turisták elpusztítják egyedeit. Ennek a 20-30 cm magasra megnövő virágnak a Magas-Tátra a legészakibb élőhelye Európában, eszmei értéke 66,39 €.

A TANAP őrei a nyár során többször átfésülik a hegységet, ritka növényfajok élőhelyeit kutatva. Munkájuk közben találták meg azt a területet, ahol a különlegesen ritka és kritikusan veszélyeztetett havasi istácot felfedezték. „Ez a hely a havasi istác egyetlen ismert előfordulási helye Szlovákiában, ahol a fokozott védelemnek köszönhetően folyamatosan terjeszkedik. A növény júniustól augusztusig virágzik” – mondta el a TANAP munkatársa. Virágzási időn kívül szinte észre sem lehet venni, levele nagyon hasonlít a közönséges fűhöz. Finom szépségének köszönhetően termesztett változata népszerű sziklakerti virág.

Veszélyeztetett növények a Tátrában:
Tavaszi kökörcsin (Pulsatilla vernalis) – eszmei értéke 66,39 € - a Magas-Tátra néhány körzetében fordul elő, mintegy 2400 méter magasságban.
Törpekosbor (Chamorchis alpina) – eszmei értéke 99,58 € - a legkisebb európai orchideafajta, magassága ritkán haladja meg a 10 cm-t. 1600-1950 méter tengerszint feletti magasságban él.
Alpesi szikladísz (Petrocallis pyrenaica) – eszmei értéke 66,39 € - a Bélai-Tátrában él, 1700-200 méter között.
Arctous alpina – eszmei értéke 66,39 € - elsősorban a Bélai-Tátrában él ez az alacsony, szőnyeget alkotó cserje.
Hirdetés
Hirdetés