Rekordszámú turista Zakopanéban és a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/08/24
Hirdetés
Túra a főgerincen
Augusztus 14-én minden korábbi rekordot megdöntött a Zakopanéba látogató turisták száma, e napon rekordszámú belépőjegyet adtak el a Lengyel-Tátra turistaútjaira. Augusztus 15-e munkaszüneti nap volt Lengyelországban, így a hosszú hétvége miatt olyan sokan voltak a városban és környékén, mint talán még soha Zakopane történetében. A városközpontban található bankautomatákból kifogyott a pénz, az éttermekben sorban állás volt az asztalokért, megteltek a város parkolói, a rendőrök pedig szigorúan büntették a tilosban parkoló autósokat.

Új napi jegyeladási rekord született a Tátrai Nemzeti Park (TPN) legújabb kori történetében, hiszen ezen a vasárnapon több mint 40.000 belépőjegyet adtak el. A korábbi rekordot 2009 augusztusában állították fel, ekkor egy napon 37.000 belépőt adtak el a turistautakra. Augusztus 14-én legtöbben, 12.800 ember a Halastóhoz vezető turistaúton váltott belépőt, de 7.000 belépőt adtak el a Kościelisko-völgy pénztárainál is. A Halastó a legnépszerűbb lengyel-tátrai turistacélpontok közé tartozik, ahová naponta átlagosan 6.000 belépőt adnak el. A TPN igazgatója sajtótájékoztatóján összehasonlításképpen elmondta, hogy a Tátra szlovák oldalán a szokásos turistaszámlálás alkalmával közel 17.000 látogatót számoltak össze.
Ebben az évben (az augusztust nem számítva) több mint egymillió (1.077.000) turista kereste fel a Tátrai Nemzeti Parkot. Ez azonban még messze van a 2007-es rekordtól, amikor közel 13 millió turista látogatta a TPN turistaútjait. Augusztus közepe hagyományosan a tetőzése a nyári szezonnak. A helyiek jól tudják, hogy ebben az időszakban a legjobb elkerülni olyan területeket, mint pl. a Halastóhoz vezető közút és turistaút.
Az igazgató szerint az ilyen nagy volumenű turizmus nem kis kockázati tényezőt jelent a szakemberek számára. Maga a tény, hogy sok ezer ember túrázik a tátrai ösvényeken, még ha be is tartják a szabályokat (ami valljuk be, sokuknál sajnos egyáltalán nem jellemző – a szerk.), akkor is negatív módon befolyásolja a tátrai természetet. A Halastóhoz vezető turistaút kezdetén található parkoló nem képes ekkora tömeget kiszolgálni. Az autók a parkolóhoz vezető út mindkét szélén, sokszor szabálytalanul parkolnak, megnehezítve ezzel a mentők mozgását is. Emiatt volt már rá példa, hogy a normál esetben földi gépjárművel elérhető célpontot csak helikopterrel lehetett megközelíteni. A TPN vezetése azt fontolgatja, hogy a megnövekedett forgalom miatt a főszezonban kezdeményezi a Halastóhoz vezető útvonalon a forgalmi rend módosítását.
Hirdetés
Hirdetés