Volt egy kereszt a Tengerszem-csúcson Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/06/29
Hirdetés
Idejét múlt, határátlépést tiltó táblákat, illegálisan kihelyezett reklám táblákat távolítottak el a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársai a 2010-es nyári szezon utolsó hetében a Tengerszem-csúcsról. Ezzel együtt eltávolították azt a fém keresztet is, amelyet egy évvel korábban, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) megalakulása 100. évfordulójának emlékére helyeztek el a csúcson. Ezt a keresztet a TPN engedélye, a TOPR és az egyház jóváhagyása nélkül, illegálisan állították a csúcson, ezért kellett eltávolítani.

A kereszt eltávolítása már a 2009-es szezonban szóba került, de a kedvezőtlen időjárás miatt végrehajtását 2010-re halasztották. Az illegálisan felállított keresztet áthelyezték a Ruszin-tisztásra, a Javorinai Szűzanya-kápolna mellé. A hatóságok nem félnek attól, hogy a kereszt eltávolítása tiltakozó akciókat indíthat el. A kereszt, mint szimbólum általában emberek halálához kapcsolódik, ezért is vált ki annyi érzelmet, ennek az ismeretlenek által felállított keresztnek az elhelyezése azonban senkinek a halálához sem köthető.
Az akció keretében eltávolították a csúcsról az illegálisan elhelyezett egyéb, mára már idejét múlt tájékoztató táblákat, valamint azokat a rozsdás oszlopokat is, amelyek már évek óta csúfították a csúcs környezetét.
Hirdetés
Hirdetés