Ismét félüzem a Gáspár-csúcsra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/06/05
Hirdetés
Április 28. és december 15. között ismét csak feleannyi turistát szállít a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő felvonó, mint amennyit a téli szezonban szokott, és amennyit egyébként üzemi kapacitása megengedne. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója szerint ennek továbbra is természetvédelmi okai vannak.

Egy közigazgatási határozat szerint december 16-tól április 27-ig 360 fő/óra kapacitással üzemelhet a felvonó, míg április 28-tól csak 180 fő/óra a megengedett kapacitás. Az elsődleges indok szerint a Gáspár-csúcson és közelében tavasszal újjáéledő növényzet védelmében így kívánják korlátozni a csúcsra szállított turisták számát. A korlátozás miatt az ünnepnapok körüli hosszú hétvégéken, valamint szinte a teljes nyári szezonban hosszú sorban állás várható a felvonó alsó állomásán, Kużnicéban. A TPN igazgatója arra kéri a turistákat, hogy inkább gyalogszerrel járják a hegyeket, és ne a felvonó ablakából gyönyörködjenek a természet szépségében.
A Gáspár-csúcsra közlekedő felvonó idén tavasszal ünnepelte 75. születésnapját, az első kabinokat 1936. március 15-én indították útnak. Ez volt az első ilyen létesítmény egész Lengyelországban. A felvonó modernizációja 2007. májusban kezdődött meg, 7 hónapig tartott, mintegy 70 millió zlotyba került.
Hirdetés
Hirdetés