TPN: csoportos kirándulás csak hegyivezetővel Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/05/30
Hirdetés
A Halastó
A tanév vége felé az iskolák hagyományosan osztálykirándulásokat, erdei iskolákat szerveznek tanulóiknak. Május második felében sok iskoláscsoport érkezik a Lengyel-Tátrába is. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) figyelmezteti az útnak induló csoportokat, hogy a hegyekben csak engedéllyel rendelkező hegyivezető kíséretében túrázhatnak. „Örömünkre szolgál, hogy sok iskolás gyermek látogat a Tátrába, de ne feledjék, hogy az 1000 méter feletti, hegyvidéki területeken, valamint a nemzeti parkokban szervezett csoportok csakis hegyivezetővel mozoghatnak” – mondta Paveł Skawiński, a TPN igazgatója.

Az előírások minden csoportra vonatkoznak, függetlenül attól, hogy utazási irodai, iskolai, vagy akár egyházi szervezésben történik. Az igazgató emlékeztet arra, hogy ez a kötelezettség 1997 óta létezik, és erre figyelmeztető sokkoló eset történt 2003. januárban, amikor tragikus véget ért egy Tychyből érkezett középiskolás csoport kirándulása. A Tengerszem-csúcsra megkísérelt feljutás során lavina sodorta el a csoportot, amely nyolc ember, köztük hét diák halálát okozta.
„A hegyivezetők alkalmazásának nem csak az a célja, hogy biztonságosan visszatérjünk a túráról, de hasznos és érdekes dolgokat is megtudhatunk tőlük a Tátráról, a természetről” – mondta az igazgató.
A hegyivezető nélküli csoportos túrázás bűncselekménynek minősül, melynek büntetése lehet néhány száz złoty helyszíni bírság, vagy akár felszólíthatják a csoportot a nemzeti park elhagyására is. Másik következménye a rendőrségi feljelentés, amely bírósági eljárást von maga után. „Azt hiszem, a túra megszakítása és a nemzeti park elhagyása a legsúlyosabb büntetés mind a tanárok, mind a gyerekek számára” – foglalta össze Skawiński.
A Lengyel-Tátrában 205 złoty-tól felfelé terjedő összegben bérelhetünk hegyivezetőt, attól függően, hová szeretnénk eljutni. A hegyivezető felfogadása előtt érdemes meggyőződni róla, rendelkezik-e a megfelelő képesítéssel, mert előfordul, hogy önmagukat szakértőnek nevező egyének kínálják szolgáltatásaikat, de nem rendelkeznek az ehhez előírt dokumentumokkal, engedélyekkel. Meg kell győződni, hogy a vezetőnek van-e hegyivezetői igazolványa, van-e engedélye az illetékes vajdasági hivatalból, valamint befizette-e a Tátrai Nemzeti Parkba az éves tagdíjat.
Az iskolás csoportok körében a legnépszerűbb célpontok hagyományosan a Halastó, valamint a Nyugati-Tátra völgyei, mégpedig a Chochoľówi-völgy (Chochołówska Dolina), a Kápolna-völgy (Kościeliska Dolina), valamint a Palánkos-völgy (Strążyska Dolina). A diákok szívesen túráznak a felsőbb régiókban is, annak ellenére, hogy a magasabban fekvő területeken ebben az időszakban még veszélyes, nagy kiterjedésű hófoltok találhatók. Aki úgy dönt, hogy a hegyekbe kirándul, annak tisztában kell lennie azzal, hogy a hegyekben az idő gyorsan változhat, és még reggeli szép idő esetén is fel kell készülnünk esőre, szélre, kellemetlen időre.
Hirdetés
Hirdetés