Lezárják a turistautakat? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/05/31
Hirdetés
Az állami bevételek újraelosztásának idei változása miatt nehéz pénzügyi helyzetbe került a Tátrai Nemzeti Park (TPN) Lengyelországban. A TPN dolgozóit tömörítő szakszervezetek úgy döntöttek, hogy amennyiben nem találnak megoldást a pénzügyi gondokra, figyelemfelhívó sztrájkba kezdenek. Lehetséges, hogy zárva lesznek a turistautak a Lengyel-Tátrában?...

Lengyelországban a nemzeti parkok bevételei ettől az évtől kezdődően teljes egészében az állami költségvetésbe kerülnek, ahonnan később megfelelő arányban visszaosztják azokat. A politikusok korábbi ígéreteivel ellentétben azonban erre ebben az évben még nem került sor. Az illetékes szakszervezeti vezető szerint a jelenlegi helyzetet csak a nemzeti parkok munkáját szabályozó új törvény elfogadásával lehetne feloldani, amelyben rögzíteni kell, hogy a parkok bevételei ne az állami költségvetést gazdagítsák, hanem maradjanak a bevételt megtermelők kezében. Az említett rendelet kidolgozása már 2008-tól folyamatban van.
A szakszervezetek 2011. május 19-ig adtak határidőt a kormánynak, hogy megoldja a problémát. Ennek elmaradása esetén országszerte tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba.
2010 végéig a nemzeti parkok bevételei két forrásból keletkeztek: egyrészt az állami költségvetésből, másrészt az általuk végzett gazdasági tevékenységből származó bevételekből. A meglehetősen szűkös állami forrás a belépőjegy-árusításból, valamint pl. a kitermelt faanyag eladásából származó bevételekkel egészítették ki. Ezen összegből tartották karban a jelzett turistautakat, korszerűsítették a nemzeti parkok hídjait, de ebből finanszírozták a szemétszállítást is. A TPN saját bevétele az elmúlt évben mintegy 12 millió zł. volt. 2010. december 31-ig ennek az összegnek a felét, ettől az évtől viszont már a teljes összeget be kell fizetni az állami költségvetésbe.
A jelenlegi helyzetben a TPN kénytelen lesz leállítani a turista- és közlekedési utak karbantartását, így a nemzeti park nem lesz képes garantálni a turisták biztonságát. Még az is elképzelhető, hogy egyszerűen le kell zárni bizonyos turistautakat. Bizonyos források úgy értesültek, hogy a TPN dolgozói a júniusi hétvégéken tiltakozásképpen lezárják a Giewontra vezető turistautakat, valamint a Sas-utat. A dolgozók így kívánnak tiltakozni amiatt, hogy mindezidáig nem kapták meg a kormánytól a beígért pénzügyi támogatás második részletét, több mint 2 millió złotyt, amelyre márciustól várnak. 
A legfrissebb, 2011. május 30-án megjelent hírek szerint a turistautak lezárása egyelőre lekerült a napirendről, mivel a nemzeti park megkapta a működéséhez szükséges pénzösszeget.
Hirdetés
Hirdetés