Korabeli képeslapok a zakopanei felvonóról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/04/08
Hirdetés

Forrás: naszkasprowy.pl
A Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) vezető drótkötél-pálya átadásának 75. évfordulója alkalmából Ryszard Antoszyk, a Lengyel Kötélvasút Társaság (PKL) korábbi igazgatója bemutatott néhány egyedülálló, a felvonóhoz kapcsolódó képeslapot saját tátrai képeslap-gyűjteményéből. Ritka lehetőség ez a képeslap-gyűjtőknek, valamint a régi Tátra szerelmeseinek, hogy néhány képeslap erejéig visszamenjünk az időben.

Egészen pontosan 1936-ban kezdődik ez az időutazás, hiszen a legrégebbi képeslap a felvonó átadásának évéből származik. A lapokon láthatjuk a drótkötél-pálya terveinek megvalósítását, a régi, sokszögletű kabinokat, valamint az egyik képeslapon feltűnik egy korabeli autóbusz, amit Zakopanéban csak „Uborka” néven emlegettek. Az 1960–70-es években ilyen autóbuszokkal szállították a turistákat Kużnicéba, valamint a Halastóhoz is, amelyet akkoriban még 1,5 km-re meg lehetett közelíteni autóbusszal.
A lapok tulajdonosa, Ryszard Antoszyk szenvedélyes képeslap-gyűjtő, a felvonóhoz kapcsolódó néhány képeslap csak kis része hatalmas gyűjteményének. Az általa rendelkezésre bocsátott képeslapok az alábbi linken érhetők el:

Forrás: naszkasprowy.pl
Hirdetés
Hirdetés