2020. június 24., szerda

Egy nap alatt a Tengerszem-csúcsra, a Babia Góra-ra és a Śnieżka-ra

2020. június 20-án két lengyel fiatalember, Rafał és Radek nagyon ambiciózus és érdekes projektet hajtott végre. Céljuk az volt, hogy három csúcsot meghódítsanak 24 órán belül. Ennek önmagában valószínűleg nem lenne hírértéke, ha nem tudnánk, hogy ez a három csúcs a Tengerszem-csúcs (Rysy), a Babia Góra és a Śnieżka, vagyis a Tátra legmagasabb lengyel csúcsa mellett a Żywieci-Beskidek és a Karkonosze legmagasabb csúcsa. Rafał így emlékszik erre az „őrült napra”:

„Az első a Tengerszem-csúcs. A Bialkai-szénégeő (Palenica Białczańska) parkolóból alig több mint 6 óra alatt oda-vissza megjártuk a csúcsot. A fenti fényképet a 15 perces időjárási ablakban készítettem. A várakozásokkal ellentétben az egész út nagyon kellemes volt, helyenként téli viszonyok voltak, az út mintegy felét hó borította. A Babia Góra volt a második csúcs a listán. Az időjárás kevésbé volt kellemes, enyhén szitált az eső, a tetején fújt a szél. A teljes oda-vissza utat azonban így is 1 óra 55 perc alatt sikerült megtenni. Nem szabad megfeledkezni az autós utazásról sem. Szerencsére a „korkostrada”, vagyis az A4-es kegyes volt hozzánk és megállás nélkül sikerült elrepülni az Óriás-hegységbe (Karkonosze), és így eljutni a Śnieżkához. A csúcs, amelyre akár csukott szemmel is fel tudok menni, hiszen meg sem tudom számolni, hogy hányszor voltam már a tetején. A Śnieżka most azonban mindent megtett, hogy megnehezítse a csúcs elérését. A szél és az eső, amely már az aljától kísért minket, az utolsó szakaszon még inkább fokozódott, az utolsó 200 méter folyamatos harc volt a túlélésért. Végül is minden jól sikerült, biztonságban és egyben hazaérkeztünk. Mindent összevetve érdekes kihívás, határozottan csontig hatoló, de az elégedettség megéri a fáradtságot”.
A három csúcs megmászása során 50 km-t tettek meg a turistautakon, a teljes szintkülönbség 3025 méter volt, mindez összesen 16 óra és 12 perc alatt. Gratulálunk!
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

3 megjegyzés:

 1. Sziasztok!
  Zakopane-ban szállunk meg és innen szeretnénk eljutni több csúcsra többek között a Tengerszem csúcsra, valaki tud nekem segíteni vagy tud valaki olyan weboldalt ahol részletesen és jól leírja hol parkoljunk le és vágjunk neki a csúcsoknak ezt jó lenne egy térképpel és berajzolt útvonalakkal is látni? Lehet külföldi is. Köszönöm a segítséget.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Mondanám, hogy pillants rá a térképre, de a kérdésed alapján vélhetően neked nincs. Nem bántásként, de felejtsd el a Tengerszem-csúcsot a lengyel oldalról egyelőre. Nem tudom, hogy mikor utaztok, de pl. tegnap én a szlovák oldalról nem jutottam fel, mert a hó és a köd miatt inkább visszafordultam 2250 méterről. Pedig már korábban voltam párszor a csúcson. Lengyel oldalról elég nehéz a feljutás, de azért válaszolva kérdésedre, leírom: a cikkben is említett Bialczanska parkolóból a piros jelzésen egészen a csúcsig. 6 óra alatt oda-vissza csak keveseknek megy: a térkép szerint kb. 6 óra 40 perc az út a parkolótól a csúcsig, vissza kb. 5 óra, azaz összesen majd 12 óra.

   Törlés
 2. Sziasztok, a Rysy-re Nordic Walking bottal szeretnék felmenni, próbálta már valaki, hogy lehet-e?

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...