2019. január 4., péntek

Lavina érte el a Hunfalvy-menedékházat

2019. január 4-én pénteken hatalmas lavina érte el a Tátra legmagasabban fekvő menedékházát, a Hunfalvy-völgyi menedékházat (Chata pod Rysmi). A szlovák Markíza kereskedelmi TV híradása szerint annak köszönhetően, hogy a menedékház a téli zárlat idején nem üzemel, a lavina idején senki sem volt a házban, és a jelentős lavinaveszélynek köszönhetően ma reggel a bérlő sem ment fel a házba. A Tátrában az utóbbi napok jelentős havazásai és az erős szél miatt jelenleg is 4-es, vagyis erős lavinaveszély van érvényben. A híradás szerint a lavina a Róth Márton-csúcsról (Ťažký štít) indulva érte el a 2250 méter tengerszint feletti menedékházat, melynek átcsapott a tetőzetén. A jelenlegi adatok szerint a lavina szakadási pontja 2 méter, szélessége 300, hossza 400 méter lehetett.

A délutáni órákban Viktor Beránek, a menedékház bérlője megerősítette, hogy az épület áll, a károk mértékét azonban jelenleg még nem tudja megbecsülni. A jelenlegi épület helyén álló korábbi menedékházat a múltban több lavinacsapás is sújtotta, melyek során jelentős károkat szenvedett. Ezek közül az egyik legjelentősebb 2000-ben érte el a házat, amely a tetőszerkezetét a völgybe sodorva súlyosan megrongálta a menedékházat.

7 megjegyzés:

 1. Üdv. Most vasárnap (6.án) készülünk/készülnénk a Csorba tótól a Poprádi tóig egy "laza" sétával. Néztem a lavina helyzetet. Van értelme egyáltalán elindulni, vagy azon a szakaszon nem annyira vészes a helyzet? Mármint a két tó közötti téli/alsó úton.

  Gergő

  VálaszTörlés
 2. A Csorba tó és Popradi tó közötti téli (zöld) út mindig, télen is járható. Nagyon lent van a völgyben így itt nincs lavina veszély Nyugodtan elindulhattok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezzel vitába szállnék, négyes lavinaveszélynél és ekkor hónál nincs olyan, ahol egy fal alatt nincs lavinaveszély. Ahogy a következő hozzászóló írta, éppen ott volt a Tátra szlovák oldalának eddigi legnagyobb lavinája, így csak óvatosan!

   Törlés
 3. Azért csak nyitott szemmel! Valamikor talán a 60-70-es években a Pátriáról lecsúszó hatalmas lavina keresztbe söpörte a völgyet, és megölt egy iskoláscsoportot.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A történeti hűség okán: 1974. január 20-án 10:40-kor a Kis-Bástya-csorbától leszakadó óriási hótömeg átsöpört a Hincó-patakon és fölfutott a Poprádi-gerinc sziklái alá. A területen a 24 fős komáromi iskolás csapat síoktatáson volt, valamennyiüket elsodorta és betemette a lavina. 11 gyermek önerőből vagy társai segítségével sikerült kijutni a hó alól, 1 további gyermeket a hegyi mentők 5 órás megfeszített munkával a felszínre hoztak, ő megmenekült, 11 társuk és a tornatanár életüket vesztették.
   E napon további lavinák még két életet követeltek. Ez a Tátra történetének leggyászosabb napja.

   Törlés
 4. Közben meglett a túra, gondoltam beszámolok róla. Eleinte lemondtam róla mondván rossz lesz az út, hóátfúvás stb stb (amit a Tv is nyomott ezerrel) Így csak a szlovák paradicsomban lévő tamásfalvi kilátó volt a terv. Mikor már majdnem oda értünk kocsival látszott, hogy annyi hó volt ott csak mint nálunk a Zemplénbe. Mondván, hogy ezért kár volt ennyit vezetni inkább mégis elmentünk a csorba tóig. A médiáról csak annyit, hogy szerintem kicsit túl volt nálunk tolva ez a „járhatatlan utak” dolog a Tátrában. Tökéletesek voltak az utak, pár hátfúvást leszámítva. Egyedül a csorba tóhoz vezető út volt merő hó. Az csúszott de egyáltalán nem volt vészes. A túra is kifejezetten szép volt. -8-10 fok volt és szél is fújt (bár az előrejelzések nagy részében ígért 80-90 km/h azért messze volt még ettől), de ha ment az ember egyáltalán nem fázott, csak ha megállt egy 5 percre. A már említett zöld út kivolt „taposva”. Bár ha picit mellé léptél akkor minimum ágyék/derék tájig süllyedtél hótalp nélkül. És igen, eleinte megfordult a fejemben, hogy megyünk a fenti piros úton mert az mennyivel szebb. Nos nagy butaság lett volna! Látván, hogy mekkora hó volt egyáltalán nem garantált, hogy nem indul meg alattad/feletted. Plusz a hóesés és szél miatt a hegyekből kb semmit nem lehetett látni, szóval duplán nem értem volna meg a kockázatot. Viszont a lenti úton szép nagy havas fenyvesben sétálhatott az ember.

  Megjegyezném, hogy hóláncot nem árt berakni (de gondolom ezt télen a Tátrába készülőknek mondanom sem kell) a kocsiba, mert volt 1-2 autó akik a csorba tónál ide oda becsúsztak, vagy nem bírtak elindulni a lejtőn miután megálltak. :)


  Megjegyezném, hogy hóláncot nem árt berakni (de gondolom ezt télen a Tátrába készülőknek mondanom sem kell) a kocsiba, mert volt 1-2 autó akik a csorba tónál ide oda becsúsztak, vagy nem bírtak elindulni a lejtőn miután megálltak. :)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...