Lavina érte el a Hunfalvy-völgyi menedékházat

Lavina érte el a Hunfalvy-völgyi menedékházat

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/01/04
2019. január 4-én pénteken hatalmas lavina érte el a Tátra legmagasabban fekvő menedékházát, a Hunfalvy-völgyi menedékházat (Chata pod Rysmi).
Hirdetés

Lavina érte el a menedékházat

2019. január 4-én pénteken hatalmas lavina érte el a Tátra legmagasabban fekvő menedékházát, a Hunfalvy-völgyi menedékházat (Chata pod Rysmi). A szlovák Markíza kereskedelmi TV híradása szerint annak köszönhetően, hogy a menedékház a téli zárlat idején nem üzemel, a lavina idején senki sem volt a házban, és a jelentős lavinaveszélynek köszönhetően ma reggel a bérlő sem ment fel a házba. A Tátrában az utóbbi napok jelentős havazásai és az erős szél miatt jelenleg is 4-es, vagyis erős lavinaveszély van érvényben. A híradás szerint a lavina a Róth Márton-csúcsról (Ťažký štít) indulva érte el a 2250 méter tengerszint feletti menedékházat, melynek átcsapott a tetőzetén. A jelenlegi adatok szerint a lavina szakadási pontja 2 méter, szélessége 300, hossza 400 méter lehetett.
A délutáni órákban Viktor Beránek, a menedékház bérlője megerősítette, hogy az épület áll, a károk mértékét azonban jelenleg még nem tudja megbecsülni. A jelenlegi épület helyén álló korábbi menedékházat a múltban több lavinacsapás is sújtotta, melyek során jelentős károkat szenvedett. Ezek közül az egyik legjelentősebb 2000-ben érte el a házat, amely a tetőszerkezetét a völgybe sodorva súlyosan megrongálta a menedékházat.

 

 

Hirdetés
Hirdetés