2019. január 21., hétfő

Farkasok a Tátrában


A feljegyzések szerint a múltban a Tátrában gyakrabban lehetett találkozni farkasokkal, ma azonban csak néhány farkasfalka él a Tátra területén. A Tátra lengyel oldalán a farkasok fő vadászterülete a Chochołowi-völgyben (Dolina Chochołowska) és a Száraz-víz-völgyben (Dolina Suchej vody) található. Egyes források arról is beszámoltak, hogy a Gubałówka erdőiben is látták farkasok nyomait, de korábban a Tátra más régióiban is megfigyelték őket.
A szürke farkas, vagy egyszerűen csak farkas (Canis lupus) a kutyafélék családjába tartozó faj. Testük hossza az orruktól a farkuk végéig akár 200 cm is lehet, tényleges testhosszuk 100-150 cm. Súlyuk elérheti a 80 kg-ot, átlagos testsúlyuk azonban 50 kg, a hímek általában nagyobbak, mint a nőstények. A kutyáktól megkülönböztetőt legjelentősebb jellemzőik: szélesebb fej, lekerekített és rövidebben álló fül, szélesebb mancs és jellegzetes szín. A vadon élő farkasok általában 8-16 évig élnek, leggyakrabban maximum 10 fős falkában élnek. Télen takarmányozott állatokkal táplálkoznak, nyáron nyulakkal, rágcsálókkal és néha madarakkal. A beteg és gyengébb állatok eltávolításával az ökoszisztémában a természetes szelektor szerepét töltik be.

A farkasok életmódja a falkák szervezete miatt különösen figyelemre méltó. Az azonos falkába tartozó állatok egy bizonyos pózban, változatos moduláción keresztül kibocsátott zajokkal, különböző tónusú és hosszúságú hangokkal kommunikálnak egymással. Tervezetten és szervezetten tudnak csapatban tevékenykedni. A falkát a legerősebb egyed (alfahím) vagy a párja vezeti, a többiek a hierarchia alacsonyabb fokán helyezkednek el, a fiatalokról pedig az egész falka gondoskodik. Különböző illatokkal, a vizeletükkel és az ürülékükkel jelölik meg területük határait, az így megjelölt területet más falkák elkerülik. Azok az egyedek, akik túl gyengék, vagy túl erősek ahhoz, hogy megtalálják helyüket a hierarchiában, egyedül élnek, vagy új falkát hoznak létre.
A farkasok a Tátra állandó lakói. Mivel ezek a ragadozók territóriumokban élnek, számukra nem létezik államhatár, nem tartoznak szigorúan egyik régióhoz sem. A Tátrában kb. öt falka élhet, a becslések szerint összesen kb. 30 egyeddel. Pontos számukat életmódjuk, valamint a Lengyelországban védett állatok Szlovákiában télen történő engedélyezett kilövése következtében nehéz meghatározni. A szlovák Tátrai Nemzeti Park (TANAP) illetékesei próbálják elérni a hatóságoknál a farkasoknak a nemzeti park területén történő kilövésének teljes betiltását, úgy, ahogy az Lengyelországban történt.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

1 megjegyzés:

  1. Elég érdekes, hogy a Tátra szlovák oldalának nagy részén télen túrázni sem lehet az élővilág védelmében, farkast kilőni bezzeg igen.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...