2018. január 25., csütörtök

1000 méteres kicsúszás a Tengerszem-csúcstól a Tengerszemig

Január 16-án, kedden két turista csodával határos módon élt túl egy nem mindennapi kalandot a Lengyel-Tátrában. A több száz méteres kicsúszás ellenére mindketten épek és egészségesek. Aznap kb. 13 órakor egy lengyel turista tette bejelentést a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) ügyeletére, aki a Tengerszem-csúcsra (Rysy, 2499 m) vezető út felső részén elvesztette az egyensúlyát, és több száz métert csúszott lefelé a meredek, havas hegyoldalon. A végtelen hosszúnak tűnő kicsúszás végén átrepült a Tengerszem-csúp (Bula pod Rysami) közelében lévő nagyobb szikla felett, majd az alatta összegyűlt mély hóban ért véget. Valószínűleg ez mentette meg az életét, mindössze komoly fájdalommal járó váll- és bokasérüléseket szenvedett. 10 perccel később újabb hívás érkezett az áldozattól, aki arról számolt be, hogy társa, akivel együtt indultak a Tengerszem-csúcsra, egy pillanattal korábban nagy sebességgel csúszott le mellette, és láthatóan meg sem állt a Tengerszemig (Czarny Staw pod Rysami, 1583 m).

Ezt követően a hegyimentők helikopterrel érkeztek a helyszínre, ahol elsőként a szikla közeléből a helikopter fedélzetére csörlőzték, majd elsősegélyben részesítették a bejelentőt, majd a Tengerszem fölé repültek, ahol a másik kicsúszott turista csúszása véget ért. Kiderült, hogy ő jó állapotban van, és önállóan el tudja érni a Halastavi menedékházat. Ezt követően az elsőként kicsúszott férfit kórházba szállították.
A turistákkal folytatott beszélgetés alapján kiderült, hogy miután az első turista kicsúszott, társa elkezdett hozzá leereszkedni, hogy segítséget nyújtson neki, közben azonban ő maga is kicsúszott, és meg sem állt a Tengerszemig. A hosszú és meredek lejtő ellenére szerencsére egyikük sem ütközött a hóból kiemelkedő sziklákba. Ahogy a TOPR heti krónikájában olvasható, mindkettőjük őrangyala velük volt azon a napon.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com/

5 megjegyzés:

 1. Azta, na ez az óriási mázli.

  VálaszTörlés
 2. keves embernek van ilyenbol ketto az eleteben...

  VálaszTörlés
 3. Tudom, hogy a lényeg nem ez, de nem lehetett 1300 méteres a kicsúszás.
  Nehezen elképzelhető, hogy a csúcson csúsztak meg, de ha még ott is kezdődött, akkor is csak maximum 900m körüli lehetett maga a csúszás, ugyanis a Tengerszem 1583m magasan van, a Rysy Lengyel oldai csúcsa meg 2499m. A tévedést okozhatja az, hogy magyarul a felső tó a Tengerszem, legyelül viszont az alsó. Ennek ellenére természetesen csoda, hogy életben maradtak.

  üdv.
  O.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves O!
   Abban igaza van, hogy nem lehetett 1300 méter a kicsúszás, de nem csak a lefordított cikk címében, hanem a hegyimentők heti krónikájában is ez szerepel, ahol azt is leírták, hogy közvetlenül a csúcs közelében csúsztak ki. De azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy a kicsúszott személy átszáguldott a Tengerszemen, és csak a Halastóban állt meg...
   De a lényeg valóban az, hogy megúszták!

   Törlés
 4. Lehet 1300 méter a kicsúszás 900 m szintkülönbségnél... a hegyoldal nem függőleges így növekszik a méter...

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...