1000 méteres kicsúszás a Tengerszem-csúcstól a Tengerszemig Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/01/25
Hirdetés
Január 16-án, kedden két turista csodával határos módon élt túl egy nem mindennapi kalandot a Lengyel-Tátrában. A több száz méteres kicsúszás ellenére mindketten épek és egészségesek. Aznap kb. 13 órakor egy lengyel turista tette bejelentést a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) ügyeletére, aki a Tengerszem-csúcsra (Rysy, 2499 m) vezető út felső részén elvesztette az egyensúlyát, és több száz métert csúszott lefelé a meredek, havas hegyoldalon. A végtelen hosszúnak tűnő kicsúszás végén átrepült a Tengerszem-csúp (Bula pod Rysami) közelében lévő nagyobb szikla felett, majd az alatta összegyűlt mély hóban ért véget. Valószínűleg ez mentette meg az életét, mindössze komoly fájdalommal járó váll- és bokasérüléseket szenvedett. 10 perccel később újabb hívás érkezett az áldozattól, aki arról számolt be, hogy társa, akivel együtt indultak a Tengerszem-csúcsra, egy pillanattal korábban nagy sebességgel csúszott le mellette, és láthatóan meg sem állt a Tengerszemig (Czarny Staw pod Rysami, 1583 m).

Ezt követően a hegyimentők helikopterrel érkeztek a helyszínre, ahol elsőként a szikla közeléből a helikopter fedélzetére csörlőzték, majd elsősegélyben részesítették a bejelentőt, majd a Tengerszem fölé repültek, ahol a másik kicsúszott turista csúszása véget ért. Kiderült, hogy ő jó állapotban van, és önállóan el tudja érni a Halastavi menedékházat. Ezt követően az elsőként kicsúszott férfit kórházba szállították.
A turistákkal folytatott beszélgetés alapján kiderült, hogy miután az első turista kicsúszott, társa elkezdett hozzá leereszkedni, hogy segítséget nyújtson neki, közben azonban ő maga is kicsúszott, és meg sem állt a Tengerszemig. A hosszú és meredek lejtő ellenére szerencsére egyikük sem ütközött a hóból kiemelkedő sziklákba. Ahogy a TOPR heti krónikájában olvasható, mindkettőjük őrangyala velük volt azon a napon.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com/
Hirdetés
Hirdetés