2017. október 4., szerda

Tragikus véget ért egy fiatal férfi túrája a Sas úton

A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői október 3-án, kedden találták meg az egy nappal korábban eltűnt 23 éves lengyel fiatalember holttestét. A varsói férfi holttestét a Kulczyński-vályú (Żleb Kulczyńskiego) alján, a Zerge-völgyecskében (Kozia Dolinka) találták meg, halálát minden valószínűség szerint nagy magasságból történő lezuhanás okozta. A fiatalember az autóját hétfőn a Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóban hagyta, majd a Lengyel-Öt-tó völgyén keresztül jutott fel a Kereszt-nyeregre, onnan küldött egy fotót a barátainak, megerősítve, hogy elérte a gerincet. Onnantól viszont nyoma veszett, és miután este nem tért vissza a szállásra, a hegyimentők a Sas útra összpontosítva keresték. Miután egész éjjel keresték, kedd reggel a mentőhelikoptert is bevetették, amely a délutáni órákban találta meg az eltűnt fiatalember holttestét.

Hétfőn ugyancsak a Sas úton volt dolguk a lengyel hegyimentőknek, ahol egy lengyel férfi a 11 éves lányával szorult a szakemberek segítségére. Az apa hétfőn reggel indult a lányával a Sas útra, ahol a hegyimentők figyelmeztetése szerint jelenleg is téli körülmények uralkodnak. A Zamarła-torony (Zamarła Turnia) közelében aztán úgy látták, hogy az ottani körülmények között nem tudják biztonságban folytatni az útjukat, így a hegyimentők segítségét kérték, akik helikopterrel evakuálták a helyszínről a lengyel férfit és gyermekét. „Három napja vagyunk a Tátrában, jártunk magasabban fekvő utakon is, amelyek jól járhatóak voltak, biztonságban túrázhattunk hágóvas nélkül is. Ez a turistaút azonban járhatatlannak bizonyult, biztonságosabbnak gondoltam, ha segítséget kérek” – mondta a 11 éves lány apja az egyik rádió riporterének. „Érkezésünk előtt olvastam a Tátrai Nemzeti Park (TPN) közleményét, mely szerint a Tátrában nincs elegendő mennyiségű hó a hágóvas használatához” – tette hozzá. A férfi szavaival ellentétben viszont a TPN nem adott ki ilyen értelmű közleményt.

Forrás: http://24tp.pl; http://tatromaniak.pl; Fotó: Tomasz Gąsienica Mikołajczyk

4 megjegyzés:

 1. Tisztelt Szerkesztő!

  Az Apuka mondatai vélhetően lengyelről lettek magyarra fordítva, de valószínűleg figyelmetlenség miatt mégsem teljesen érthetőek számomra.

  Az más dolog, hogy a kérdéses közlemény kiadása mindenképpen felelőtlenség lenne a TPN részéről, ugyanis ha egy pillanatban igaz is lenne, egy másikban már akár teljesen megváltozott körülmények fogadhatnák az odalátogatókat. De mindenképpen aranyos volt az Apuka részéről, hogy kislányának ilyen felejthetetlen túrát és élményt okozott! Sajnos én ilyen élményeket nem élhettem át! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a hozzászólást, javítottam a szöveget :-)

   Törlés
  2. Én is köszönöm szépen a javítást!

   Törlés
 2. Vasárnap fellanovkáztunk a Gáspár csúcsra-előző napi Kriván túra utáni lazázásképpen-, s olyan 14,30 körül többször körözött a mentőhelikopter a környéken. A csúcson (ahol returral 1óra 40 percet tölthetsz) több túristával is találkoztunk, akik jöttek Swinica felől, zsákjukon ott lógott a havas hágóvas.Kuznice-i állomáson a webkamera is mutatta, hogy bizony havas a Sas-út felé.
  Szlovákiában kevés havat láttunk(s tapasztaltunk) a hegyeken, ugyanakkor lengyel oldalon sokkal több volt 2000 m felett.
  Minden áldozatért kár, akik ilyen értelmetlenül vesztették életüket.
  Talán az alaposabb felkészülés javítaná a helyzetet.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...