2017. augusztus 29., kedd

Sas út és Tengerszem-csúcs egy nap alatt

Egy lengyel sítúrázó, Tomasz Brzeski 2017. április 1-én rendkívül súlyos balesetet szenvedett a Lengyel-Tátrában, melyet követően egészen május 9-ig kómában volt. Maciej Starowicz június elején látott egy riportot a súlyosan sérült sítúrázóról, és azonnal azon kezdett gondolkodni, mivel járulhatna hozzá a felépüléséhez. Kapcsolatba lépett több újszandeci (Nowy Sącz) vállalkozással, melyeknek azt az ajánlatot tette, hogy amennyiben egy nap alatt végigjárja a Sas utat (Orla perć), valamint megmássza Lengyelország legmagasabb csúcsát, a Tengerszem-csúcsot (Rysy), akkor a támogatók egy jelentősebb összeget italnak át a Tomasz Brzeski kezelésének és rehabilitációjának támogatására létrehozott alapítvány számlájára. Nagyjából két hét alatt hat társaság csatlakozott az akcióhoz, akik vállalták, hogy Maciej sikeres túrája esetén jelentős összeggel támogatják a fiatalember gyógykezelését.

Ezután Maciej Starowicz 2017. augusztus 9-én, szerdán nekivágott, hogy a maga részéről teljesítse, amit vállalt. A túra menetrendje az alábbiak szerint alakult:
„2017. augusztus 8, kedd:
Az utolsó felvonóval felmentem a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch), és hajnal 3-ig a váróteremben pihentem, közben aludtam a padon néhány órát.
2017. augusztus 9, szerda:
03.30 – Indulás a Gáspár-csúcsról.
05.00 – Svinica (Świnica)
05.45 – Zawrat-hágó (Przełęcz Zawrat)
07.50 – Zerge-hegy (Kozi Wierch)
10.00 – Kereszt-nyereg (Przełęcz Krzyżne)
12.00 – Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schronisko w Dolinie Pięciu Stawów Polskich), 45 perc pihenő. Fáradt lábaim áztatása a tóban – nagy megkönnyebbülés!
14.15 – Halastavi menedékház (Schronisko przy Morskim Oku)
14.50 – Indulás a menedékházból a Tengerszem-csúcs felé
18.10 – Érkezés a Tengerszem-csúcsra – én voltam az utolsó, aki aznap felért a csúcsra
21.10 – Tea és paradicsomleves (talán a legjobb a világon) a Halastónál

A Halastónál éppen szolgálatban lévő hegyimentő, Jakub Brzosko – miután megtudta, hogy Maciej a sítúrázó felépülése céljából teljesítette a túrát – felajánlotta, hogy levisz a Bialkai-szénégető (Palenica Bialczańska) parkolóba, amiért nagyon hálás voltam neki!”
„Egy nagy utazás, amely bizonyosan egész életemben emlékezetes marad számomra. A legnehezebb pillanatokban Tomaszra gondoltam, és arra, hogy nem adhatom fel, végig kell csinálnom a túrát, és utolsó energiáimat is mozgósítani kellett, hogy feljussak a csúcsra. A Tengerszem-csúcs felé, amikor a láncoknál megkérdeztem egy turistát, hogy mennyi van még a csúcsig, a következő választ kaptam: „Szedd össze magad, még kb. 30 perc, de ha most feladod, nagy foltot ejtesz a becsületeden”. Mintha olvasott volna a gondolataimban. Nagyon motiváló volt számomra a menyasszonyom, a családom, valamint Tomasz feleségének a támogatása, akiknek ezúttal is szeretnék ezért köszönetet mondani!
Üdvözlöm mindazokat, akikkel ezen a napon útközben találkoztam, különös tekintettel Karolt, akivel nagy örömömre együtt jöttem le a Tengerszem-csúcsról.
Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik bármilyen módon segítettek ennek a túrának a véghezvitelében, így elsős sorban a támogatóknak és az alapítványnak.
Végül de nem utolsó sorban életem legszebb kalandját Tomasz Brzeksinek ajánlom, akinek mielőbbi gyógyulást kívánok!”
A túra után természetesen a támogatók is eleget tettek ígéretüknek, és kb. 10 ezer złotyt utaltak át a Tomasz gyógykezelését támogató alapítvány számlájára.

Forrás és fotók: http://tatromaniak.pl

3 megjegyzés:

 1. Hm... Van itt ez a helikopteres kép, a mentés a Tengerszem fölött a Rysyre vezető úton. A bejegyzés szerint augusztus 9-én készült. Én július 31-én másztam fel a Rysyre, láttam egy helikopteres mentést a Tengerszem fölött, vannak képeim a hegyi mentők érkezéséről és távozásáról ebben az albumban a 13. képtől (https://photos.google.com/share/AF1QipMcCQhlwxTeOcqTs8nUdeeJmk7PK8DWRnr5dDjQbOlV5cdsCSJuy0ejr76n02TVug?key=emFwdU5zQllLUVZ3dHpNWEJobmxic2tIR2FfRC1B). Különösen ez a kép (https://photos.google.com/share/AF1QipMcCQhlwxTeOcqTs8nUdeeJmk7PK8DWRnr5dDjQbOlV5cdsCSJuy0ejr76n02TVug/photo/AF1QipObwDswhVLMupJPyUwx-DL9DeKcFWccr-B4U3dC?key=emFwdU5zQllLUVZ3dHpNWEJobmxic2tIR2FfRC1B) és a következő alapján kérdezem, hogy nem ugyanazt a mentést mutatja az én képem és a Maciej Starowiczé? Mert akkor valami nem stimmel a történetben.
  Amúgy érdekelne, hogy a Kereszt-nyeregtől és a Halastóhoz hogy ment át?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A képeket összehasonlítva én úgy látom, hogy ez két különböző mentést ábrázol, a Te fotódon a mentés nem sokkal a Tengerszem fölött történt, Maciej fotóján pedig jóval magasabban.
   A Kereszt-nyeregtől lement a Lengyel-Öt-tavi menedékházhoz, onnan pedig a legrövidebb útvonalon, a kék jelzésen, a Mormota-halmon keresztül ment át a Halastóhoz.

   Törlés
 2. Ó, igen, én is nézegettem azóta a felhőket a vízen, meg a forrásoldalon található képben az exif-adatokban ott van a fotó dátuma, 9-e. Csak olyan hihetetlen volt, hogy közel ugyanott másfél héten belül két mentés is történt. Egyébként nem sokkal feljebb van egy kiugró szikla (mint egy kilátó, ezen a képen látszik: https://photos.google.com/share/AF1QipMcCQhlwxTeOcqTs8nUdeeJmk7PK8DWRnr5dDjQbOlV5cdsCSJuy0ejr76n02TVug/photo/AF1QipN2EdDIeLpka31i6X1rQ6gGGrzO3Sm3mQYrKe11?key=emFwdU5zQllLUVZ3dHpNWEJobmxic2tIR2FfRC1B), innen fotózott.
  Köszönöm az útvonal-tájékoztatót.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...