Sas út és Tengerszem-csúcs egy nap alatt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/08/29
Hirdetés
Egy lengyel sítúrázó, Tomasz Brzeski 2017. április 1-én rendkívül súlyos balesetet szenvedett a Lengyel-Tátrában, melyet követően egészen május 9-ig kómában volt. Maciej Starowicz június elején látott egy riportot a súlyosan sérült sítúrázóról, és azonnal azon kezdett gondolkodni, mivel járulhatna hozzá a felépüléséhez. Kapcsolatba lépett több újszandeci (Nowy Sącz) vállalkozással, melyeknek azt az ajánlatot tette, hogy amennyiben egy nap alatt végigjárja a Sas utat (Orla perć), valamint megmássza Lengyelország legmagasabb csúcsát, a Tengerszem-csúcsot (Rysy), akkor a támogatók egy jelentősebb összeget italnak át a Tomasz Brzeski kezelésének és rehabilitációjának támogatására létrehozott alapítvány számlájára. Nagyjából két hét alatt hat társaság csatlakozott az akcióhoz, akik vállalták, hogy Maciej sikeres túrája esetén jelentős összeggel támogatják a fiatalember gyógykezelését.

Ezután Maciej Starowicz 2017. augusztus 9-én, szerdán nekivágott, hogy a maga részéről teljesítse, amit vállalt. A túra menetrendje az alábbiak szerint alakult:
„2017. augusztus 8, kedd:
Az utolsó felvonóval felmentem a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch), és hajnal 3-ig a váróteremben pihentem, közben aludtam a padon néhány órát.
2017. augusztus 9, szerda:
03.30 – Indulás a Gáspár-csúcsról.
05.00 – Svinica (Świnica)
05.45 – Zawrat-hágó (Przełęcz Zawrat)
07.50 – Zerge-hegy (Kozi Wierch)
10.00 – Kereszt-nyereg (Przełęcz Krzyżne)
12.00 – Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schronisko w Dolinie Pięciu Stawów Polskich), 45 perc pihenő. Fáradt lábaim áztatása a tóban – nagy megkönnyebbülés!
14.15 – Halastavi menedékház (Schronisko przy Morskim Oku)
14.50 – Indulás a menedékházból a Tengerszem-csúcs felé
18.10 – Érkezés a Tengerszem-csúcsra – én voltam az utolsó, aki aznap felért a csúcsra
21.10 – Tea és paradicsomleves (talán a legjobb a világon) a Halastónál

A Halastónál éppen szolgálatban lévő hegyimentő, Jakub Brzosko – miután megtudta, hogy Maciej a sítúrázó felépülése céljából teljesítette a túrát – felajánlotta, hogy levisz a Bialkai-szénégető (Palenica Bialczańska) parkolóba, amiért nagyon hálás voltam neki!”
„Egy nagy utazás, amely bizonyosan egész életemben emlékezetes marad számomra. A legnehezebb pillanatokban Tomaszra gondoltam, és arra, hogy nem adhatom fel, végig kell csinálnom a túrát, és utolsó energiáimat is mozgósítani kellett, hogy feljussak a csúcsra. A Tengerszem-csúcs felé, amikor a láncoknál megkérdeztem egy turistát, hogy mennyi van még a csúcsig, a következő választ kaptam: „Szedd össze magad, még kb. 30 perc, de ha most feladod, nagy foltot ejtesz a becsületeden”. Mintha olvasott volna a gondolataimban. Nagyon motiváló volt számomra a menyasszonyom, a családom, valamint Tomasz feleségének a támogatása, akiknek ezúttal is szeretnék ezért köszönetet mondani!
Üdvözlöm mindazokat, akikkel ezen a napon útközben találkoztam, különös tekintettel Karolt, akivel nagy örömömre együtt jöttem le a Tengerszem-csúcsról.
Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik bármilyen módon segítettek ennek a túrának a véghezvitelében, így elsős sorban a támogatóknak és az alapítványnak.
Végül de nem utolsó sorban életem legszebb kalandját Tomasz Brzeksinek ajánlom, akinek mielőbbi gyógyulást kívánok!”
A túra után természetesen a támogatók is eleget tettek ígéretüknek, és kb. 10 ezer złotyt utaltak át a Tomasz gyógykezelését támogató alapítvány számlájára.









Forrás és fotók: http://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés