2017. július 25., kedd

Keresztes vipera mart meg egy turistát a Tátrában

Július 15-én, szombaton a Kutyatej-rétről (Psią Trawką) a Murowaniec menedékházhoz (Schronisko Murowaniec) felé vezető fekete jelzésű turistaúton, a Gąsienica-Szárazvíz-völgyben (Dolinie Suchej Wody Gąsienicowej) egy keresztes vipera (Vipera berus) megmart egy turistát. A férfi rövid időn belül megkapta a szükséges ellátást, élete és egészsége nem forgott veszélyben. A keresztes vipera egyike a Tátra lejtőin előforduló négy hüllőfajnak. Bár viperamarásos balesetek viszonylag ritkán fordulnak elő a Tátrában, a nyár az az időszak, amikor a turistáknak különösen résen kell lenniük. A keresztes vipera nem vadászik az emberre – éppen ellenkezőleg, elrejtőzik a magas fűben, és megpróbál elmenekülni az embertől, és csak a legvégső esetben támad (pl. amikor fenyegetve érzi magát). A viperamarás helyét általában egymástól 1,5-2 cm távolságra elhelyezkedő két pont jelzi a bőrön, melyekből szivároghat a vér.

Mi a teendő viperamarás esetén?
- Először is nyugodjunk meg, ne essünk kétségbe!
- A viperamarásról a lehető leggyorsabban értesítsük az illetékes mentőszolgálatot (a Tátrában a hegyimentőket).
- Minimalizáljunk minden mozgást, ezzel is lassítva a mérgező anyag szétterjedjen a szervezetben.
- Helyezzük a sérültet olyan testhelyzetbe, hogy a harapás helye alacsonyabban legyen a szívnél.
- Ne próbáljuk meg kiszívni a sebből a mérget és ne is vágjuk fel a sebet! Ez újabb sérülést és további fájdalmakat okozhat. Ne használjunk jeget és érszorítót.
- Ha a viperamarás sérültje elveszíti az eszméletét, folyamatosan figyelemmel kell kísérni az állapotát, és ellenőrizni kell, rendben van-e a vérkeringése és lélegzik-e? Az eszméletlen sérültet stabil oldalfekvésbe kell helyezni, és ha szükséges, meg kell kezdeni a mesterséges lélegeztetést és a szívmasszázst.
- Az egészségügyi intézménybe történő érkezés után a személyzetet tájékoztatni kell arról, hogy a sérülte megmarta egy vipera – az ellenszérumot a lehető leghamarabb (legkésőbb a viperamarás után 2-3 órával) be kell adni a sérültnek.

Forrás: http://tatromaniak.pl; Fotó: Nagy Árpád

5 megjegyzés:

 1. A cikkben a "A keresztes vipera egyike a Tátra lejtőin előforduló négy viperafajnak." mondat téves fordításon alapszik. Az eredeti lengyel cikkben "előforduló négy hüllő fajtáról " van szó. Lengyelországban csak egyetlen egy vipera faj honos. A négy hüllőfajta a keresztes vipera, a közönséges sikló, a rézsikló, és az erdei sikló.
  T.

  VálaszTörlés
 2. Csak keresztes vipera el Szlovákiában!

  VálaszTörlés
 3. Penteken lattam es fotóztam egy elütött keresztest Morskie Oko és Łisa Poyana közötti aszfaltúton.

  VálaszTörlés
 4. Kérdés. Melyik faj lenne az a bizonyos "közönséges sikló"? Ilyen ugyan is nem létezik. Mellesleg ezek fajok, és nem fajták, és az is megjegyzendő, hogy négy kígyófajról beszélünk, hiszen feltehetően (biztosan) élnek rajtuk kívül gyíkok (lábatlan, elevenszülő, fali, fürge, zöld) a területen, melyek szintén hüllők. Szóval, ha már javítunk, tegyük azt pontosan...

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...