2017. május 24., szerda

Zerge-csorba / Kozia Przełęcz

A Zerge-csorba egy keskeny bemetszés a Tátra egyik oldalgerincén, a Fagyott-tavi-torony (Zamarłą Turnią) és a Zerge-bástya (Kozie Czuby) között, a Zerge-hegy (Kozi Wierch) közelében. A Sas út (Orla Perć) ezen a szakaszon egyirányú útvonalán található, két méter széles csorba szűk nyílásába mindkét oldalról láncok és létrák vezetnek le, úgyszintén láncok segítik a feljutást a csorbába mindkét irányból. Sokak számára ismert a Fagyott-tavi-toronyról való lejutást lehetővé tevő 12 méter hosszú vaslétra, amely a szinte függőleges sziklafalra van felerősítve.
A Zerge-csorbát a Gąsienica-völgyből (Dolina Gąsienicowa) a Zerge-völgyecskén (Dolinka Kozia) keresztül, míg a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich) a Puszta-völgyecskén (Dolinka Pusta) át érhetjük el. A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-csorbába vezető út technikailag nagyon érdekes túra, amelyen keresztül elérhetjük, illetve adott esetben elhagyhatjuk a Sas utat. A csorbába vezető sárga jelzés a Lengyel-Öt-tó völgyében vezető kék jelzésű turistaútból ágazik el északi irányban, a Fagyott-tavi-torony sziklafaláig. Ezt elérve kezdődnek az út nehézségei. A nyomvonal itt a szinte függőleges sziklafalon vezet, amelyen láncok segítségével juthatunk fel. A szűk csorba alá érve simára csiszolt, csúszós sziklalépcsők várják a turistákat, amelyek közvetlenül a Zerge-csorbába vezetnek.

A Zerge-csorbán történő első feljegyzett áthaladás az 1860-as években Szymon Tatar, az ismert tátrai vezető nevéhez fűződik, aki egy vadászat során jutott át a hágón. 1876-ban ugyancsak ő vezette fel a hágóba Tytus Chałubińskit és kísérőit. Az első téli átkelésre 1911. április 1-én került sor.

Forrás: http://turystyka.wp.pl, http://pl.wikipedia.org; Fotó: Agnieszka Bafia Fotografia 

3 megjegyzés:

 1. Jövő hónap elején tervezek a Lengyel-tátrába menni, érdekelne, hogy milyen körülményekre számíthatok? Tudom, hogy az időjárás nagyon változó lehet, inkább az érdekelne, hogy mennyi hóra illetve jégre számíthatok, szükség lehet-e még hágóvasra a magasabb részeken?
  A másik kérdésem az, hogy a Sas-út milyen állapotban lehet ebben a periódusban?

  Köszönöm a segítséget!
  O.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Június elején a Lengyel-Tátra magasabban fekvő, a Magas-Tátrához tartozó részein még bőven lehetnek havas területek. A Sas úton a gerinc északi oldalán még biztosan vannak havas részek, ahol a biztonságos haladáshoz szükség lehet hágóvasra.

   Törlés
  2. köszönöm

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...