Ismét életre kelt a 123 éves tátrai szálloda Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/01/18
Hirdetés
A maga idejében a legelőkelőbbnek számító tátrai szálloda teljes szépségében ismét látogatható. A Hotel Lomnica hosszú évtizedek hányattatásai, pusztulás után 2016 szilveszterén ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A régi-új Hotel Lomnica a régi idők hangulatának és egy modern szállodának a kombinációja, napjaink gasztronómiai különlegességeivel ötvözve.
A Hotel Lomnica (annak idején Lomnic Szálló) 1893-ban épült neoreneszánsz stílusban. A háromszintes épületben megnyitása idején 28 szoba, étterem és kávéház kapott elhelyezést. Tervezője és építésze az ismert szepesszombati építész, Majunke Gedeon volt. A szállóban egy éjszakáért 1-3 forint, majd 1900 után 2-6 korona közötti összeget kellett fizetni. Hihetetlen, nem? Akkoriban a legjobban felszerelt tátrai szállóban kapott elhelyezést a fürdőigazgatóság és a posta is.

Luxus a Tátra alatt
Az egyedülálló épület, amely ma már műemléki oltalom alatt áll, több évtizedes dicsőség után lassan feledésbe merült, és az 1990-es években már csak egyes részeit használták. Az új tulajdonos (Mores Resort) azonban úgy döntött, hogy eredeti fényében helyreállítja a Tátra egykori gyöngyszemét, és hozzáláttak az épület rekonstrukciójához, melynek végső költsége elkérte a 7,5 millió €-t. Az újonnan megnyitott szálloda gazdagabb lett egy úja részleggel, melyben többek között a wellness centrumot is elhelyezték. A szálloda szimbolikusan 2016 utolsó napjaiban nyitotta meg kapuit.
„Az új év megünneplése az új kezdetet is szimbolizálja, és az újból megnyitott Hotel Lomnica éppen valami újnak a kezdete lehet. Nagyon örülünk, hogy a vendégeink velünk együtt ünnepelték meg ezt a különleges pillanatot. Ezért döntöttünk úgy, hogy a szállodát több mint 20 év után éppen szilveszterkor nyissuk meg ismét” – mondta el Zuzana Kovaľová, a szálloda igazgatója.
A romantikus stílusú szállodában 62 szoba, valamint öt lakosztály várja a vendégeket, melyeket az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodócsaládjának tagjairól, mint pl. Mária Terézia, Mária Antoinette, Maximilián (I. Miksa) vagy Ferdinánd neveztek el. A szálloda ilyen módon is tiszteleg az épület történelme előtt. A szálloda meglátogatása valódi látványosságnak ígérkezik, melynek azonban meg kell fizetni az árát, egy standard szobában eltöltött éjszakáért ugyanis 236 €-t kell fizetni.
 
A hagyományos és a modern gasztronómia egyvelege
Az egykori szálloda konyhája az egész régióban híres volt, és ez a vezetőség szerint az új érában is így lesz. Szlovákia a gasztronómiájáról is híres, és a szálloda személyzetéhez a legkiválóbb szakácsok csatlakoztak. A kínálatból nem hiányozhatnak sem az Osztrák-Magyar Monarchia hagyományos desszertjei, mint pl. a Sacher torta vagy a fekete-erdő torta, sem pedig a tradicionális szlovák ételek, melyekhez az alapanyagot a közeli gazdaságokból szerzik be.
„Gyermekként valódi különlegesség volt számunkra a Hotel Lomnica különleges légkörében ebédelni – nagy belmagasság, sötét falburkolat, finom ételek illata, és az ebéd felejthetetlen ízei. A főszakács apám barátja volt, és egy ilyen ebéd a szállodában számomra olyan volt, mintha a Hiltonban vagy a Ritzben ebédeltem volna. Nagy idők voltak azok” – mondta a régi időkre emlékezve egy szemtanú.
Ismét megnyílt a történelmi hangulatot árasztó Mozart kávéház, amely egykor a leglátogatottabb vendéglátóhely volt a Magas-Tátrában. Ezt kiegészítették a Sissi étteremmel és a Ferenc József borozóval. A környező hegyek szépségét a látogatók leginkább a Lomnici-csúcsra nyíló teraszról élvezhetik, a hegyekben tett túra után pedig a szálloda wellness részlegében lazíthatnak.
A művészetek kedvelői megtalálják itt a Lomnic Galériát, melyben szlovák és külföldi művészek munkái lesznek kiállítva. „A szálloda önmagában galéria is egyben. A közösségi helyiségekben és a szobákban eredeti festmények, francia tükrök és mellszobrok vannak elhelyezve” – mondta el a szálloda marketing igazgatója, Lenka Maťašovská.
A Tátra e gyöngyszemének rekonstrukciója hatalmas eredménynek számít, amely a Tátra gyönyörű környezetével együtt új látogatókat hozhat a Tátrába, és méltón képviseli régiónkat itthon és külföldön.



Forrás: http://www.startitup.sk; Fotók: Hotel Lomnica
Hirdetés
Hirdetés