2016. október 3., hétfő

Utólagosan bírságoltak meg egy turistát bivakolásért

A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) őrszolgálata a Facebook segítségével nyomozta ki egy szabálytalankodó turista kilétét, akinek aztán a több száz złoty összegű bírság mellett még a bírósági perköltséget is meg kellett fizetnie.
Ezután óvatosabbaknak kell lenniük azoknak, akik megsértik a nemzeti park előírásait, mivel a parkőrök a szabálytalankodók kilétének felderítése érdekében elkezdték használni az internetet. Ily módon azonosították azt a lengyel férfit, aki több alkalommal is bivakolt a Tátrában, ami köztudottan tilos. „Az a dolgunk, hogy reagáljunk azokra az eseményekre, melyek nem felelnek meg a nemzeti park és a természetvédelmi törvény előírásainak” – mondta Edward Wlazło, a TPN őrszolgálatának vezetője. Emlékeztetett rá, hogy mivel a Tátrában tilos a bivakolás, mindenki, aki ezt a tilalmat megszegi törvénysértést követ el, és számolnia kell az elkerülhetetlen büntetéssel. Erről most éppen egy Oświęcimben élő lengyel férfi győződhetett meg. „A férfi többször bivakolt a Tátrában, ezeket az éjszakákat sokszor a fiával együtt töltötte. Ezután az ilyen túrákon készült fotói feltöltötte a Facebookra” – mondta az őrszolgálat vezetője. A parkőrök kezdetben megpróbálták tetten érni a férfit, de mire kiértek egy adott helyszínre, már nem volt ott. Később aztán meglátták az általa feltöltött fotókat az interneten.

„A rendvédelmi szervekkel történő együttműködésnek köszönhetően sikerült kideríteni a férfi lakcímét és személyes adatait. Küldtünk neki egy idézést, hogy jelenjen meg a nemzeti park igazgatóságán, ezt azonban figyelmen kívül hagyta. Ezután a nemzeti park a zakopanei bíróság elé vitte az ügyet, amely néhány száz złoty büntetést szabott ki a férfira, emellett kötelezte a perköltség megfizetésére is. Ez az eset figyelmeztetésül kell, hogy szolgáljon azok számára, akik azt tervezik, hogy a Tátrában a szabadban éjszakáznak. A parkőrök előtt sem titok, hogy sokan vannak ilyenek. Különösen a fotósok között, akik a napfelkeltét szeretnék lefotózni a Tátrában. „A Tátrában tilos bivakolni, és tilos a szabadban éjszakázni” – mondta Filip Zięba, a nemzeti park igazgatóhelyettese. Hozzátette, hogy ezek a tilalmak nem a szükségesnél nagyobb korlátozások miatt léteznek, ezeket természetvédelmi okok teszik indokolttá. Ennek lényege, hogy ne zavarjuk meg a Tátra éjszakai csendjét. „Ne feledjük, hogy a hegyek a medve, a farkas, a szarvas, a zerge és más állatok otthona. Számukra éppen elég az, hogy napközben turisták tömegei mozognak a hegyen, ezért az a célunk, hogy ezek az állatok legalább az éjszakát nyugodtan, szabadon mozogva tudják tölteni, az emberrel történő találkozás veszélye nélkül” – tette hozzá az igazgatóhelyettes. Egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy a szabadban történő éjszakázás az emberre akár veszélyes is lehet. „Néhány évvel ezelőtt a Tátra szlovák oldalán a tilosban sátrazó turistákra rátámadt egy medve, melynek következtében a turisták több hetet kórházban töltöttek” – mondta.
Mindezek mellett a szabályok megszegése költséges is lehet a szabályszegőkre nézve, hiszen a bírság akár 1.000 złoty is lehet. „Ez akkor fordulhat elő, ha valaki több szabályt is megszeg egyszerre. Először is a tiltás ellenére bivakol a hegyen, emellett a szabadban tölti az éjszakát, emellé esetleg még szemetet is hagy maga után, és mindezek mellett letér a jelzett turistaútról. A legtöbb turista a tisztásokon bivakol, vagy közvetlenül a turistaút nyomvonala mellett” – mondta a parkőrség vezetője. A túraidőszak kezdetétől a parkőrök fokozottan ellenőrzik a turisták által látogatott területeket. Azoknak a fiatal pároknak is számolni kell a megjelenésükkel, akik a Tátrában készítik el az esküvői fotóikat, hiszen ez is tilos a nemzeti parkban, az emiatt kiszabható bírság összege 150 złoty.

Forrás: http://www.dziennikpolski24.pl; Fotó: Simon Trnka

13 megjegyzés:

 1. Aki ezt végigvitte pereskedésig, pontosan ugyanolyan mint aki "Tangónak hívatja magát, a szamba országában..." Ezzel az erővel, a főgerincen végig túrázó hegymászókat is meg kéne bírságolni, merthogy több napig bivakolnak. Pontosan ugyanannyira zavarják a csendet a medvéket meg mindenkit, mint ez a papa. Aki viszont egy szandálban elindul Rysy-re és közben rájön hogy fél, fázik és kiment a bokája, majd helikopterrel hozatja le magát az tök normális. Még pénzbe sem kerül. A helikopter nem zavarja az állatokat, meg környezetbarát is. Szánalmas.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ja, kár, hogy meghalt már szegény P. Pochyly. Most jól meg lehetne büntetni mert anno végigment a főgerincen, és vagy 15 ször kinn aludt. És akkor még nem is számoltam a rengeteg bivakos mászást. Egyre kevésbé vágyok ide.

   Törlés
 2. Szerintem az, hogy bivakol, az azt jelenti, hogy a szabadban tölti az éjszakát, ami ugyanaz a szabálysértés.

  A büntetéssel nem azt érik el, hogy kevesebben fognak bivakolni, hanem azt, hogy óvatosabban tegyék, és ne osszák meg a képeket.

  VálaszTörlés
 3. A kép csak illusztrácó, vagy valóban az illetőről van szó? Nagyon sokat gyönyörködtem a fotóiban eddig, sajnálom, ha nem láthatom őket többé. Nem hiszem, hogy bármivel is háborgatta volna természetet. :-(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A kép csak illusztráció, nem róla van szó a cikkben.

   Törlés
  2. Köszönöm szépen, ennek örülök. :-)

   Törlés
 4. "akik a Tátrában készítik el az esküvői fotóikat, hiszen ez is tilos a nemzeti parkban" ??
  Ez milyen módon zavarja a természete vajon? :)

  VálaszTörlés
 5. Gratulálok a lengyel hatóságoknak! Ez már amolyan igazi magyaros "ha pör, hát legyen pör" primitív hozzáállás volt. Az előttem szólókkal egyetértve
  pár dolog jutott eszembe elgondolni valónak:
  1.) ha éjszaka (értsd sötétedés után) fejlámpával mozgok a hegyen bárhol, mert pl. a csúcsról későn indulok lefelé, de nem bivakolok, akkor is szabályszegést követek el? Vagy ha fizetett hegyivezetővel éjjel indulok el csúcsmászásra, akkor nem zavarom az állatokat?
  2.) ha a parkőrök járőröznek éjszaka, vagy hajnalban a hegyekben, ők nem zavarják az állatok nyugalmát ugye?
  3.) én még nem bivakoltam a Tátrában, de nem hiszem, hogy éjszaka a medve, farkas, szarvas, zerge, mormota, sasmadár vagy a pöttyöshátú hőscincér pont azon a fél négyzetméteren akarna vadászni, legelni, párzani,aludni ahol a sátram van..... az olyan általános propaganda viszont, hogy egyszer a közelmúltban már támadtak meg medvék bivakolókat pedig tényleg szánalmas, hiszen tudjuk, hogy a településen szállodákban bivakolókat is támadtak/támadnak meg medvék.....
  Az esküvői fotózás tilalma után már várom, hogy lengyel oldalon mikor vezetik be a magasszárú túracipő és kockásing hétvégi használatának és a túratársak hangos üdvözlésének tilalmát, továbbá javaslom, hogy a napfelkeltét fotózni csak a TPN előzetes írásbeli engedélye alapján legyen lehetséges.

  Komolyra fordítva a szót, ki kellene jelölni max. 10 bivak helyet, vagy engedélyezni a menedékházak melletti területen, ahol amúgyis zavarják az állatok nyugalmát és nem lenne probléma.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az utolsó 2 sorod értelme messze veri az előző sok mondatodat

   Törlés
 6. Köszönöm, az utolsó 2 sort direkt neked írtam, turista üdvözlettel. Ha esetleg nem jöttél rá, akkor segítek: az előző sok-sok értelmetlen mondat
  ÉLC / HUMOR akart lenni a TPN szabály értelmezésével és magyarázkodásával kapcsolatban. (De van az a régi mondás, hogy a könyveknek/kommenteknek is megvan a maguk sorsa.)

  VálaszTörlés
 7. Persze lehet humorizálni, én is szoktam, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a szabályokat (és törvényeket) miért muszáj meghatározni.
  Pl. a Rám-szakadékban nemrég lefelé, szemben a tömeggel jöttek néhányan, türelmesen kivárva, hogy mikor indulhatnak 2 kisebb csoport között. Kultúráltak voltak, de azért szóltam nekik, hogy a szabály szerint egyirányú a túraútvonal, hátha nem is tudják. Ekkor derült ki, hogy pontosan tudják, de ez őket nem igazán érdekli, ugyanis lefelé veszélyesebb, ami motivációt jelent nekik, -nekem meg mi közöm van hozzá?-!

  Próbáltam megértetni, hogy ahhoz nincs közöm, hogy magára nézve nagyobb veszélyt jelent a szabálytalankodása, de ahhoz már van közöm, hogy így minket, szabályosan közlekedőket is veszélybe sodorhat. Legtöbb ember csak magára gondol, nem érdekli se növény, se állat, se ember, se Isten.

  Többen jelezték, hogy a fafejűen és talán túlzóan meghozott szabályok miatt nem fognak a Tátrában túrázni. Szerintem ez korrekt, ezt kell tenni!

  VálaszTörlés
 8. Ebben teljesen egyetértünk, hogy például a haladási irány az egy nagyon fontos, racionális és a túrázók biztonsága érdekében szükséges szabály, amit be kell tartani, ez mindenkinek a (közös)érdeke. Sajnos a Tátrában is el kellett telnie úgy 20 évnek és drasztikusan meg kellett növekednie a turista forgalomnak ahhoz, hogy pl. a Rovátkát vagy a Vöröstorony hágót kétirányúsítsák, kitérőket is építsenek, pedig csak néhány 10 méter láncról van szó, abszolút nem nagy kiadás, ezt akár 50 évvel ezelőtt is megtehették volna gond nélkül. A tálcákat is pusztán üzleti szempontokból helyezték ki a Hunfalvy hágó előtt, ne legyenek illúzióink, ez van sajnos.De pl. a Júliai Alpokban is találkoztam olyannal, hogy forgalommal szemben jöttek le, mert a via ferrata út gyorsabb volt, vagy a Lorenz hágót is előszeretettel használják mindkét irányban.
  Engem az bosszant, hogy nyilvánvalóan vadásztak erre a lengyel bivakolóra, meg a Facebookon is követték, erre van energia, hogy pár száz zlotyra megbüntessék, meg idióta szabályokat alkossanak, ehelyett kijavíthattak volna akár egy jelzett útszakaszt is vagy a lóürüléket felszedhették volna a Halas tavi útról.....
  Amit írsz példát, az a tipikus korunk emberének hozzáállása, sajnos manapság nem tanítják a helyes viselkedést és a szabálykövető magatartást,egoizmus van mindenfelé.
  Az viszont szerintem nem megoldás, hogy akkor ne menjünk túrázni a Tátrába. Azért, mert van elég vendég rajtunk kívül is, a TANAP, TPN nem fog szabályt módosítani pusztán azért, mert "néhány száz régivágású" magyar turista már nem megy hozzájuk, van utánpótlás fiatalokból bőven, évről-évre nő a látogatottság, a magyar vendégek száma nem jelentős tényező.
  Viszont biztosan nem vagyok egyedül, akinek a Tátra sokkal nagyobb élményt nyújt, mint a hazai hegyek. Én földrajzi okokból (Debrecen) nem sűrűn tudok az osztrák Alpokban, vagy a szlovén/olasz Alpokban túrázni, maradnak a hosszú, lassú úton elérhető Bihar és erdélyi magashegységek, vagy a relatíve jól megközelíthető Tátra. Nekem a Rám-szakadék ugyanannyi távolságban és időben, mint a Szlovák Paradicsom, de persze több alkalommal voltam a Rám-szakadékban is. Ezért morogva tudomásul veszem, hogy ilyen megváltozott feltételek, más, akár rosszabb körülmények mellett is, de oda fogok menni, mert 20 éve oda járok és mert tele van magyar kötődéssel, az ALpokkal ellentétben.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ennek már nem csak a két utolsó sora tetszett, 100%-ig egyetértek!

   Az ügyben meg nyilvánvaló, hogy precedens ítélet született, amit mindannyian tudunk, hogy mit jelent, függetlenül attól, hogy tetszik-e vagy sem!

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...