Megnyitották Hohenlohe herceg vadászkastélyát Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/12/14
Hirdetés
Andrej Kiska, Szlovákia köztársasági elnöke 2015. december 10-én megnyitotta a nyilvánosság előtt Hohenlohe herceg egykori vadászkastélyát Javorinán (Tatranská Javorina). A vadászkastély az ezt megelőző időszakban a szlovák köztársasági elnök reprezentációs célokra szolgáló tulajdona volt, Andrej Kiska azonban a közelmúltban ígéretet tett arra, hogy a kastélyt megnyitják a nyilvánosság előtt. „Nem hiszem, hogy helyes volt egy ilyen turisztikai kincset az érdeklődők és a turisták előtt zárva tartani” – mondta az elnök a vadászkastély ünnepélyes megnyitása alkalmából. Hozzátette, hogy bízik benne, hogy ez a lépés segíthet a tátrai turizmus fellendítésében. A vadászkastély, melyet korábban erdészháznak is neveztek, a Köztársasági Elnöki Hivatal tulajdonában van.

„Sokat gondolkodtunk azon, hogyan lehetne úgy hozzáférhetővé tenni ezt a védett műemléket, hogy az továbbra is jó állapotban fennmaradjon és a látogatók ne okozzanak károkat az épületben” – magyarázta az elnök. Mivel nem lehet megbecsülni, milyen lesz az érdeklődés a vadászkastély iránt, a hivatal úgy határozott, hogy egyelőre csak egy héten egy napot nyitják meg a nyilvánosság előtt. „Meglátjuk, milyen lesz az érdeklődés, amennyiben a helyzet úgy kívánja, a nyitvatartást más napokra is ki lehet terjeszteni” – tette hozzá.
A vadászkastélyba a belépés ingyenes, az épület egész évben látogatható minden héten csütörtökön, kivéve ha a csütörtök munkaszüneti nap vagy pihenőnap (így Szilveszterkor sem lesz nyitva). Az épületbe a tervek szerint 11:00, 12:00, 13:00 és 14:00 órakor lehet belépni, egy csoport maximális létszáma 20 fő lesz. A Köztársasági Elnöki Hivatal a korlátozott létszám miatt azt tanácsolja az érdeklődőknek, hogy a látogatás előtt jelentkezzenek be a lehetséges időpontra. A bejelentkezett látogatók elsőbbséget élveznek a bejelentés nélkül érkezőkkel szemben.
A vadászkastélyt a javorinai birtokok akkor tulajdonosa, a porosz Christian Kraft Hohenlohe herceg 1884-ben kezdte építeni. A herceg Javorinán hozta létre tátrai és magyarországi birtokainak központját, valamint egy vadaskertet is létesített itt, ahol megpróbálkoztak többek között a bölény, a kőszáli kecske és a szarva meghonosításával is. A faluban vízerőművet, valamint a saját költségén templomot építtetett. A vadászházat 1885. július 20-án nyitották meg. A herceg örökösei 1935-ban a herceg több mint 10.000 hektár kiterjedésű birtokait a vadászkastéllyal együtt eladták Javorina községnek. A kastély a mellett álló modern épülettel együtt a II. világháborút követően 1989-ig Csehszlovákia Kommunista Pártja kiemelt tulajdonaként nem volt elérhető az egyszerű emberek számára. A félköríves formájú épület státuszát a rendszerváltás után megváltoztatták, előbb a Hotel Poľana, majd az átalakítás után a Hotel Kolowrat nevet kapta, a vadászkastély viszont a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet kezelésében továbbra is állami tulajdonban maradt.










Hirdetés
Hirdetés