2015. december 30., szerda

Három helyszínen négy halálos áldozat a Tátrában - Frissítve!

December 30-án a délelőtti órákban, nem sokkal a Lengyel-Tátrában történt halálos kicsúszást követően a Magas-Tátra szlovák oldalán két olyan baleset történt, amely összesen három halálos áldozatot követelt. Az áldozatok valószínűleg hegymászók voltak. Az egyik baleset a Kis-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina), a Közép-orom (Prostredný hrot) alatt történt, a másik pedig a Nagy-Tarpataki-Zerge-horhosból (Malý závrat) a főgerinc alá felhúzódó Rovinki-völgy (Rovienky) irányába. Erről a balesetről az érintett társa kb. 11 órakor értesítette a hegyimentőket, itt egy 34 éves pozsonyi hegymászó az áldozat, aki a sziklás terepen történő 150-200 méteres, majd az ezt követő havas terepen újabb 150 méteres kicsúszás következtében az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. „Az érintettek hegymászótúrán vettek részt, ennek során a viszonylag könnyű terepen leoldották magukat a kötélről, és ezt követően egyikük kicsúszott” – magyarázta Martin Matúšek, a mentőakció vezetője.
Nagyjából ugyanebben az időpontban értesítették a hegyimentőket a Kis-Tarpataki-völgyben két hegymászó lezuhanásáról, akiket a Téry-menedékház gondnoka talált meg ma reggel. Itt a két hegymászó megmászta a Közép-orom csúcsát, majd az ereszkedés közben, viszonylag könnyű terepen mindketten kicsúsztak, és a havas-sziklás terepen a Kis-Tarpataki-völgy irányában lezuhantak. „A hosszú zuhanás következtében mindketten az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedtek. A hegymászók nem voltak kötéllel összekötve, valószínűleg már könnyű járóterepen történt a kicsúszás, melynek okait csak találgatni lehet” – mondta Matúšek, és hozzátette, hogy mindketten tapasztalat hegymászók voltak. A mentőakció vezetője szerint mindkét fenti baleset viszonylag könnyű hegymászó terepen következett be.
A mentőakciókban a földi egységek mellett a légimentők és a rendőrség helikoptere is részt vett, a szakemberek gyors és szakszerű beavatkozása ellenére a balesetek érintettjeinek életet sajnos nem sikerült megmenteni. Mindhárom balesetet szenvedett hegymászó szlovák állampolgár.
A déli órákban újabb balesetről értesítették a hegyimentőket, ezúttal a Téry-horhosban (Baranie sedlo) a Zöld-tó (Zelené pleso) irányában történt baleset, ott egy 26 éves cseh hegymászó csúszott ki, és zuhant kb. 300 métert. Őt a légimentők súlyos sérülésekkel a poprádi kórházba szállították.
Ugyanebben az időpontban a Liptói-Tátrában is történt két baleset. A Rohácsokban egy vályúban történő kicsúszás következtében két szlovák turista (egy 42 és egy 14 éves) többszörös sérüléseket szenvedett. Az idősebb férfit a hegyimentők a liptószentmiklósi kórházba, a fiatalabbik sérültet a HZS Zsári-völgyben lévő állomására szállították, ahol átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

Tragikusan végződött viszont egy újabb kicsúszás a Liptói-Tátrában, egy 31 éves szlovák turista Jalóci-nyereg (Príslop) közelében, a Párás-völgy (Paríchvost) irányában csúszott ki, és sajnos nem élte túl a  meredek terepen történő közel 400 méteres zuhanást.

4 megjegyzés:

 1. 2012. 03. 03-04. hasonlóan tragikus napok voltak az Alacsony-Tátrában.
  https://picasaweb.google.com/111099353553665420862/GyomberChopok#5987970014391612290

  VálaszTörlés
 2. Ennyire jeges a terep, vagy csak a balszerencse? Hány áldozatnál tartunk Karácsony óta? Lehet összefüggés azzal, hogy a téli szabadságoltatásokra való tekintettel többen vannak a hegyen, és arányosan nézve nem több (az egy főre jutó) baleset?
  A fenti hétvégén vettem részt életem első több napos téli túráján a Liptói-havasokban, akkor gyakorlatilag vízjég borította az egész hegyet; itt is jelent meg róla cikk, ha jól emlékszem "Tragikus hétvége" címmel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves István!
   Mivel nem vagyok ott a helyszínen, nem tudom megítélni, ítélkezni viszont nem szeretnék.
   Ami tény, hogy a korábbi évek hasonló időszakához képest jelenleg sokkal kevesebb a hó a Tátrában, a turistautak, a hegyoldalak, a gerincek jegesek, keményre fagyott havasak. Az is tény, hogy az év végi ünnepek idején többen vannak a Tátrában a megszokottnál, de ez korábban is, minden évben így volt.
   És sajnos az is tény, hogy arányosan nézve sokkal több az egy főre jutó baleset. vannak évek, amikor egy év alatt 15 ember hal meg a Tátrában, most 10 nap alatt 14...
   Nyugodjanak békében!
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 3. A Középorom megmászása sehonnan sem könnyű. A lejövet a Kis-Tarpataki völgybe a Sárga fal felé van, lényegében annak a legkönnyebb lejöveti útja. Ha nem biztosítottak, teljesen normális, hogy nem voltak összekötve. A fatális, hogy mindketten kicsúsztak. Ha egyszerre történt, és nem két önálló baleset, amire kicsi az esély, akkor vagy elütötte a felső az alsót, vagy az megpróbálta megállítani. Ezt már soha sem tudjuk meg, de igazából nem is lényeges.
  Bouquet Kálmán

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...