2014. július 21., hétfő

A tragikus balesetek miatt új irányelveket adott ki a HZS

Fotó: aktuality.sk
A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) július 1-től Szlovákia valamennyi hegyvidéki területére érvényes új irányelveket adott ki, melyben a fő hangsúly a hegyi vezetők és a hegyi túravezetők tevékenységével kapcsolatba kerülő személyek, az ott speciális tevékenységet végzők (pl. hegymászó- és síoktatók) biztonságának növelése. Az utóbbi években a HZS a szervezett tevékenység közben bekövetkezett balesetek, ezen belül a halálos balesetek számának növekedését tapasztalta. „A Magas-Tátrában ebben az évben már öt személy vesztette életét, közöttük három éppen az előbb említett szervezett tevékenység közben” – tájékoztatta a sajtót Jozef Janiga, a HZS vezetője. Az új irányelveket a HZS a tárgyban érintett országos szintű szlovák szervezetek, mint pl. a Hegyivezetők Országos Szövetsége, a Hegyi Túravezetők Országos Szövetsége, a JAMES Szlovák Hegymászó Egyesület, a Szlovák Turisták Klubja, valamint a Szlovák Magashegyi Turisták Klubja képviselőivel történt egyeztetés után adta ki.

„Az irányelvek lényeges pontja, hogy meghatározzuk azoknak a személyeknek a körét, akik engedélyt kaphatnak a jelzett turistautakról történő letérésre oktatás, gyakorlat vagy pedig kíséret céljára. Nem lehet garantálni a biztonságot abban az esetben, ha a vezető egy egész autóbusznyi személyt vezet” – mondta el Janiga. Az irányelvekben szó van azokról az anyagi és technikai eszközökről is, amelyek használata kötelező annak érdekében, hogy a tevékenység ne veszélyeztesse a részt vevők életét és egészségét. Szabályozzák például a sisak és a kötél használatát az ilyen szervezet tevékenység közben, valamint meghatározza, hogy milyen felszereléssel kell rendelkeznie a hegyi vezetőnek vagy a túravezetőnek annak érdekében, hogy baleset esetén képes legyen elsősegélyt nyújtani. „Azt hiszem, az irányelvek minden fontos információt tartalmaznak ahhoz, hogy legalább részben csökkentsük a baleseteket” – tette hozzá Janiga.
A HZS új irányelvei Janiga szerint megszüntethetik az egyénileg a hegyekbe látogató turisták csoportjai, valamint a szervezett keretek között a hegyekben mozgó csoportok közötti feszültséget. A múltban gyakran összemosódott a hegyi vezetők, a túravezetők, a gyakorlatot vezetők és instruktorok hatásköre, és senki sem tudta megmondani, ki mit csinál. „Az a legfontosabb, hogy ezt a nagyközönség számára is tudatosítsuk. Az új irányelvek egyértelműen meghatározzák az egyes tevékenységeket, megállapítják a szabályokat, valamint szólnak azokról a képesítésekről, amelyekre szükség van a különböző tevékenységekhez” – tett hozzá Janiga. Ezek hiányában a hegyimentők akár 330 € összegig terjedő bírságot is kiszabhatnak, amely közigazgatási eljárásban még ennél is magasabb lehet. „Szándékunk nem a korlátok közé szorítás, hanem a megelőzés, és azt hiszem, ezt mindenki megérti” – mondta Janiga.
Az új irányelvekkel összhangban Janiga szerint a biztosítótársaságok is módosíthatják a balesetbiztosítási feltételeket, amelyek ezután csökkenthetik a kártérítést abban az esetben, amennyiben az ügyfelek nem tartották be az irányelveket. Az irányelvek melléklete tartalmazza az egyes csoportok vezetéséhez, irányításához szükséges igazolványok mintáját is. A HZS új irányelveit az érdeklődők megtalálhatják a Hegyi Mentőszolgálat honlapján, valamint a HZS regionális központjaiban is. A hegyimentők tervei szerint egy év múlva ismét összegyűlnek az érintett szervezetek képviselőivel, hogy megtárgyalják a tapasztalatokat, és megbeszéljék az esetleg szükségessé váló módosításokat.

6 megjegyzés:

 1. Ez mind szép és jó,de hatalmas emberi túlzás ez anagy bekeményítés,hiszen eddig sem vezethetett busznyi embert egy hegyivezető,talán inkább a Heggyel kellene egyeztetni hogy ne dobáljon a hegymászókra pl. kőlavinát... és akkor talán teljes biztonságban lehet hegyet mászni!
  Egyet nem vettek csak figyelembe,mégpedig azt hogy az ember ici-pici kis pontocska a Hegyen!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem is a szigorítással van gond, hanem az abban írt feltételekkel, amelyekkel a külföldiek számára gyakorlatilag ellehetetlenítették a Tátrában történő vezetést.

   Törlés
  2. Sajnos üzleti alapra van helyezve ez a dolog és kizárólagos élvezői akarnak lenni(továbbra is),ecsetelve hogy milyen veszélyes a hegyen mozgás,csak az a helyzet hogy az ő vezetésük alatt jónéhány ember hal meg,sérül meg és még hány eset lehet amiröl nem is adnak tájékoztatást!

   Törlés
 2. Kedves Tátra barátok!

  Sajnos a szlovákoknak a Tátra egy olyan turisztikai bevétel forrás, amelyet igyekeznek maximálisan kihasználni a túrázók kárára. Egyértelműen anyagi okok vannak a rendelet módosítás mögött, minden más csak mellébeszélés. Balesetek voltak, vannak, lesznek, akárcsak pl. a Balatonban, vagy a Mátrában. A hegység minden évben követel áldozatokat, a lengyel oldalon talán még többet, mint a szlovák részen. (lengyel részen egyébként ingyenes a mentés) Kalahari68-nak teljesen igaza van, a leggyakorlottabb hegymászó vagy hegyi vezető fejére is hullhat egy kő, elsodorhatja lavina vagy kicsúszhat bármikor.

  Talán emlékszünk, hogy korábban még arról is szó volt, hogy via ferraták lesznek kiépítve a népszerű, jelzett úton nem elérhető csúcsokra. Ez azt (is) jelentené, hogy alpesi mintára egy kisebb árú belépőért + felszerelés bérleti díjáért nagy tömegben jutnának el turisták a csúcsokra olyan alternatív útvonalon, ami a mászókat sem zavarná. Ez volt az elképzelés. Aztán ha jól emlékszem a javaslat lekerült a napirendről azzal, hogy ne legyen annyi lánc és kapocs a hegybe vasalva, mert a környezetvédelem és a természet megóvása sokkal fontosabb. Maga Janiga úr mondta ezeket, mintegy másfél éve, a híres hegyimentő fia, manapság elismert szakkönyvek és albumok szerzője. Kíváncsi volnék az ő magánvéleményére is az új irányelvekkel és a hegyimentő bírságolási jogkörével kapcsolatban.... A lengyeleknél működik a megfizethető árú belépős rendszer, sok apró złoty sokra megy és abból lehet fordítani ingyenes mentésre, karbantartásokra, fejlesztésekre is gondolom én.

  A természetvédelem persze nagyon fontos szempont, ezt halljuk 2004. novembere óta, és látjuk, hogy az erdő visszatelepítés milyen kevés sikerrel jár. A zárlat időpontjával kapcsolatban is megfogalmazódtak már olyan igények, hogy rövidebb tartamú legyen, bár az állatállomány örömteli gyarapodása miatt ezeken biztosan nem változtatnak a közeljövőben.
  De lehetne azt is firtatni, hogy a turista útvonalakat mikor és milyen minőségben állítják helyre, inkább választják a könnyebb megoldást, hogy kitesznek egy „Pozor” táblát vagy lezárják, így a biztosítóknak sem kell fizetni.

  Ehelyett azonban most az új irányelvek mögé bújva még több pénzt akarnak beszedni. "A HZS új irányelvei megszüntethetik az egyénileg a hegyekbe látogató turisták csoportjai, valamint a szervezett keretek között a hegyekben mozgó csoportok közötti feszültséget. A múltban gyakran összemosódott a hegyi vezetők, a túravezetők, a gyakorlatot vezetők és instruktorok hatásköre, és senki sem tudta megmondani, ki mit csinál." Milyen feszültségről van szó? Kinek a szemében mosódtak össze a csoportok? Gondolom arról van inkább szó, hogy "ingyenes" csoportok is mozognak a hegyen, fizetett vezető nélkül, mert senkinek sem esik jól átlag 150-250 Eurot fizetni egy-egy vezetésért....

  A másik probléma, hogy "új irányelvekkel" ők határozzák meg, hogy kinek, milyen igazolvánnyal és mennyiért lehet vezetni. Értem én, hogy ebből élnek a vezetők is, de az már tényleg nonszensz, hogy a hegyimentő bírságolhat is. És ha nem fogadjuk el, akkor ez az összeg közigazgatási eljárásban még magasabb is lehet. Ez majd hogyan fog kinézni a gyakorlatban? miközben a sérült törött lábát sínbe rakják a mentőcsapat tagjai, az egyikük kitölti a nyomtatványt a bírság összegéről és nyilatkoztatja, hogy elfogadja-e?

  Elnézést a negatív hangvételért, de sajnos a korlátozás miatt úgy érzem egyre inkább kiszorulunk a Tátrából és ez szomorú, ráadásul a hegység egésze nincs jó kezekben, a sok állami szervezet nem tud dűlőre jutni egymással, érdekek ütköznek állandóan.
  Jómagam inkább a jelzett utaknál maradok, azok jelenleg még ingyenesek…..

  Szűcs Zoltán

  VálaszTörlés
 3. Magánember turistaként vagy hegymászóként továbbra is oda megy, ahová akar, az engedélyezett zónán belül.

  A kiadott irányelv egyértelmű, júliustól csak a meghatározott nemzetközi vagy helyi minősítéssel rendelkező vezetők vihetnek hivatalosan túrát ill. végezhetnek szervezett oktatást. A TANAP-HZS ezt kívánja szabályozni.

  http://www.hzs.sk/pokyny-hzs/

  De ez így van az alpesi országokban is, csak ott be is tartatják a szabályokat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Alpesi országokban csak a fizetős túráknál van így. Más a jogi megítélése, mint az egyesületi oktatásnak, non-profit szerveződésű túráknak. Alpokban bárki mehet, ahová akar, a saját felelősségére (Tátrában nem). De a turisták és amatőr mászók többsége igénybe veszi a profi hegyi vezetők szolgáltatását. Például a franciáknál hegymászó túrára 'magánembert' pénzért csak UIAGM képesítéssel rendelkező hegyi vezető vihet.
   A szlovák Hegyivezetők Országos Szövetségét kb. 2 éve felvették az UIAGM-be, így az összes hegyi vezetőnek meg van a nemzetközi minősítése, ezért új szelek fújdogálnak a Tátrában. Gyorsan elfelejtették, hogy nem is olyan régen ők is illegálisan vezettek fizetős hegymászó túrákat az Alpokban :) A HZS irányelve, csak a mentésekre vonatkozik. Az új törvényi szabályozás, hogy ki és milyen feltételekkel vezethet túrát, még várat magára. De a HZS által kiadott irányelvében leírtakhoz hasonló várható.
   Nem 'csak' a balesetek visszaszorításáról van szó, hanem a piac szabályozásáról :( Véleményem szerint nem a TANAP a hunyó, hanem jó a lobbijuk a szlovák hegyi vezetőknek :)

   Farkas Zsolt

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...