A tragikus balesetek miatt új irányelveket adott ki a HZS Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/07/21
Hirdetés
Fotó: aktuality.sk
A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) július 1-től Szlovákia valamennyi hegyvidéki területére érvényes új irányelveket adott ki, melyben a fő hangsúly a hegyi vezetők és a hegyi túravezetők tevékenységével kapcsolatba kerülő személyek, az ott speciális tevékenységet végzők (pl. hegymászó- és síoktatók) biztonságának növelése. Az utóbbi években a HZS a szervezett tevékenység közben bekövetkezett balesetek, ezen belül a halálos balesetek számának növekedését tapasztalta. „A Magas-Tátrában ebben az évben már öt személy vesztette életét, közöttük három éppen az előbb említett szervezett tevékenység közben” – tájékoztatta a sajtót Jozef Janiga, a HZS vezetője. Az új irányelveket a HZS a tárgyban érintett országos szintű szlovák szervezetek, mint pl. a Hegyivezetők Országos Szövetsége, a Hegyi Túravezetők Országos Szövetsége, a JAMES Szlovák Hegymászó Egyesület, a Szlovák Turisták Klubja, valamint a Szlovák Magashegyi Turisták Klubja képviselőivel történt egyeztetés után adta ki.

„Az irányelvek lényeges pontja, hogy meghatározzuk azoknak a személyeknek a körét, akik engedélyt kaphatnak a jelzett turistautakról történő letérésre oktatás, gyakorlat vagy pedig kíséret céljára. Nem lehet garantálni a biztonságot abban az esetben, ha a vezető egy egész autóbusznyi személyt vezet” – mondta el Janiga. Az irányelvekben szó van azokról az anyagi és technikai eszközökről is, amelyek használata kötelező annak érdekében, hogy a tevékenység ne veszélyeztesse a részt vevők életét és egészségét. Szabályozzák például a sisak és a kötél használatát az ilyen szervezet tevékenység közben, valamint meghatározza, hogy milyen felszereléssel kell rendelkeznie a hegyi vezetőnek vagy a túravezetőnek annak érdekében, hogy baleset esetén képes legyen elsősegélyt nyújtani. „Azt hiszem, az irányelvek minden fontos információt tartalmaznak ahhoz, hogy legalább részben csökkentsük a baleseteket” – tette hozzá Janiga.
A HZS új irányelvei Janiga szerint megszüntethetik az egyénileg a hegyekbe látogató turisták csoportjai, valamint a szervezett keretek között a hegyekben mozgó csoportok közötti feszültséget. A múltban gyakran összemosódott a hegyi vezetők, a túravezetők, a gyakorlatot vezetők és instruktorok hatásköre, és senki sem tudta megmondani, ki mit csinál. „Az a legfontosabb, hogy ezt a nagyközönség számára is tudatosítsuk. Az új irányelvek egyértelműen meghatározzák az egyes tevékenységeket, megállapítják a szabályokat, valamint szólnak azokról a képesítésekről, amelyekre szükség van a különböző tevékenységekhez” – tett hozzá Janiga. Ezek hiányában a hegyimentők akár 330 € összegig terjedő bírságot is kiszabhatnak, amely közigazgatási eljárásban még ennél is magasabb lehet. „Szándékunk nem a korlátok közé szorítás, hanem a megelőzés, és azt hiszem, ezt mindenki megérti” – mondta Janiga.
Az új irányelvekkel összhangban Janiga szerint a biztosítótársaságok is módosíthatják a balesetbiztosítási feltételeket, amelyek ezután csökkenthetik a kártérítést abban az esetben, amennyiben az ügyfelek nem tartották be az irányelveket. Az irányelvek melléklete tartalmazza az egyes csoportok vezetéséhez, irányításához szükséges igazolványok mintáját is. A HZS új irányelveit az érdeklődők megtalálhatják a Hegyi Mentőszolgálat honlapján, valamint a HZS regionális központjaiban is. A hegyimentők tervei szerint egy év múlva ismét összegyűlnek az érintett szervezetek képviselőivel, hogy megtárgyalják a tapasztalatokat, és megbeszéljék az esetleg szükségessé váló módosításokat.

Hirdetés
Hirdetés