2013. október 28., hétfő

Turisták számára is elérhetővé válhat a Gerlachfalvi-, a Lomnici-, a Jég-völgyi- és a Tátra-csúcs

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) készülőben lévő új látogatási rendje szerint a turisták számára is elérhető lesz a Gerlachfalvi-csúcs és több más, eddig csak hegymászók által mászott csúcs a Magas-Tátrában. A Tátra legmagasabb csúcsa például egy erre a célra kijelölt útvonalon lesz elérhető. „Tisztában vagyunk vele, hogy a mai rendelkezések bizonyos fejezeteit felül kell vizsgálni. Ezek már átmentek egy szakértői egyeztetésen, és majd az idő megmutatja, hogy ezek a változások milyen mértékben és mikor valósulnak meg” – mondta Pavol Majko, a TANAP Igazgatóság igazgatója. Az új látogatási rend tartalmazza a sítúra útvonalak bővítését is.

A Magas-Tátrában a tervezett bővítések szerint a sítúrázók használhatják majd a Tarajkáról (Hrebienok) a Nagyszalóki-csúcsra (Slavkovský štít) a központi vályúban vezető útvonalat, elérhető lesz a Pátria (Patria) a Malompataki-völgyből (Mlynická dolina), a Menguszfalvi-völgyben (Mengusovská dolina) a Poprádi-tótól (Popradské pleso) a Felső-Kapor-hágón (Vyšné Kôprovské sedlo) keresztül a Kapor-csúcs (Kôprovský štít), ugyancsak a Menguszfalvi-völgyben a Békás-tavakon (Žabie plesá) keresztül a Hunfalvy-hágó (Sedlo Váha). Ezen kívül elérhető lesz Lysza Polanáról (Lysá Poľana) a Lengyel-nyergen (Poľský hrebeň) keresztül a Sziléziai-ház (Sliezsky dom), valamint a Gyopár menedékháztól (Chata Plesnivec) a Nagy-Fehér-tó (Veľké Biele pleso) mellett a Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese).
A javaslatból kikerült a sífutók számára az összes erdei utak használatának lehetősége, de a jelzett turistautakat sífutó útvonalként is szerepelnek. Változások várhatók a kijelölt alpesi sípályák körében is. Míg a korábbi látogatási rend konkrétan megnevezte Csorbatón a Szoliszkó, Ótátrafüreden a Tarajka, Tátralomnicon a Start, vagy Zárban a Strednica sípályákat, addig az új javaslat már csak általánosságban jelöli meg a sízésre alkalmas területeket, mint pl. Csorbató, Ótátrafüred, Tátralomnic és Zár. Az új látogatási rend egyik újdonsága a hegység néhány barlangjához történő hozzáférés engedélyezése lesz. Ezek pl. a Zúgó-pince (Hučivá diera) a Bélai-Tátrában, valamint az Elektrárenská jaskyňa Barlangliget közelében. Az új látogatási rend is tartalmazza a jelenleg érvényes téli korlátozásokat a jelzett turistautak használatát illetően.
Az igazgató szerint az új látogatási rend életbe lépésnek időpontját jelenleg nehéz lenne meghatározni. „Meg kell várni a természetvédelemről szóló törvény módosítását, amely jövő év januárjában várható” – tette hozzá Majko. Szavai szerint az új látogatási rendet a TANAP ugyancsak kidolgozás alatt álló új zónabeosztásával együtt lenne célszerű életbe léptetni.

Az új látogatási rend tervezete szerint az alábbi útvonalak válhatnak hozzáférhetővé a turisták számára:
Ø A Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) a Sziléziai-háztól (Sliezský dom) a Gerlachfalvi-próbán (Velická próba) és a Batizfalvi-próbán (Batizovská próba) keresztül a Batizfalvi-tó (Batizovské pleso) irányában.
Ø Lomnici-nyereg (Lomnické sedlo) – Lomnici-csúcs (Lomnický štít).
Ø Zöld-tó (Zelené pleso) – Téry-horohos (Baranie sedlo) – Zöld-tavi-csúcs (Baranie rohy) – Téry-menedékház (Téryho chata).
Ø Téry-menedékház (Téryho chata) – Kis-Nyereg-hágó (Sedielko) – Jég-völgyi-csúcs (Ľadový štít) – Markazit-torony (Malý Ľadový štít).
Ø Batizfalvi-völgy (Batizovská dolina) – Koncsiszta (Končistá).
Ø Hunfalvy-hágó (Sedlo Váha) – Kakas-csorba (Kohútik) – Tátra-csúcs (Vysoká).

Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: photobucket.sk

9 megjegyzés:

 1. Sziasztok,

  Az uj turistautak kijelolese nagyon szimpatikus otlet, mindenkepp tamogatando!

  Udv,
  David

  VálaszTörlés
 2. Ez azt jelenti, hogy hegymászócucc nélkül, jó kondiban levő kocaturistaként fel lehet ezekre a célokra menni? Nagyon ígéretesen hangzik!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Részleteke még nem ismertek, véleményem szerint a jó kondi elengedhetetlen. Az, hogy kell-e valamilyen felszerelés (pl. via ferrata lesz-e az út, vagy csak simán láncos), majd később derül ki.

   Törlés
  2. Legalábbis nyári körülmények között. Ezek az utak télen továbbra is hegymászóknak, sítúrázóknak való útvonalak.

   Törlés
 3. Sziasztok! Véleményem szerint ezeket a csúcsokat felelőtlenség lenne megnyitni a "hiking"-os túristák számára, és szerintem nem is fog átmenni a kezdeményezés. Így is gyakori a Magas-Tátrában a baleset. Via ferrata-val esetleg, de csak kizárólag hegyi vezetővel. Technikailag ezek a csúcsok nem teljesíthetőek - vagy éppen a többi mászót hátráltatnák, ezzel veszélyhelyzetet teremtve - minden túrista számára. Üdv

  VálaszTörlés
 4. sziasztok,
  remelem megnyitjak a fent emlitett utakat, es jo kondival, megfelelo felszerelessel (bakancs, ruhazat), sok-sok ev tapasztalattal, jol kiepitett osvenyeken (lanc, vaskapocs, letra), megfelelo idojarasi korulmenyek kozt a "kocaturistak" is feljuthatnak ugy, hogy nem veszelyeztetnek senkit (sem magukat, sem mast), es ok sem lesznek zargatva. Ai meg felelotlen, az ugyis neki fog ugrani a Vorostorony-hagonak, a Sasok utjana, a Rysy-nek (Lengyelo. felol), stb. tornacsukaban, poloban...
  Udv,
  David

  VálaszTörlés
 5. A Gerlah és a Lomnic megnyitása kocaturisták előtt kifejezetten kockázatos és veszélyes, átgondolatlan ötlet, aminek legfőbb hajtórugója a még több, turizmusból beszedhető pénz. A kondival semmire sem mész még a Batizfalvi völgyi úton sem felfelé, ha nem ismered a biztosítási módszerek alapjait. Via ferrátán is legalább E-s út lenne, ha kiépítenék...
  Egyre többet hallhatjuk majd a hírekben, hogy magyarokat kellett lementeni a Tátrában...

  VálaszTörlés
 6. Az Alpokban sem tiltja, szabályozza semmi, hogy egy ferrátán, csúcsmászáson ki vehet részt, ki sem. A Tátra helyzete ugyan speciális a kis mérete miatt (növény és állatvédelem nehezebben oldható meg a koncentrált emberi jelenlét miatt), de szerintem az emberek eltiltása nem a helyes módszer, így én örülök a terveknek. Az pedig, hogy néhányan a felelőtlenségükért az életükkel, vagy euró ezrekkel fizetnek, nem igazán érdekel. Üdv.: Zoltán

  VálaszTörlés
 7. A fent említett csúcsok egy részére jelenleg is felvezető láncos utak hosszú évtizedek óta léteznek és épkézláb emberek számára könnyűszerrel járhatók a nyári, hómentes időszakban. A Gerlachfalvin a fő probléma a tájékozódás. A Lomnici-csúcsra vezető Mózes forrás útja közönséges kirándulás, pár helyen kissé meredek terep, ahol vasláncok és lépés gyanánt kapcsok vannak, de azok használata nélkül is teljesíthető a túra. Hátul a Jordán-út felső szakasza sem nevezhető klasszikus értelemben hegymászásnak. A többi csúcsra vezető út, mint a Zöld-tavi csúcs vagy a Markazittorony, lépésbiztonságot igénylő magashegyi túra, melyeknél a hágó elérése még veszélyesebb és nehezebb is, mint maga a csúcsszakasz.

  A normál utak bejárása, a névtelen hozzászólók állításával ellentétben nem hegymászótúra, hanem magashegyjárás. Ott semmilyen hegymászót nem fognak feltartani a felkészült magashegyi turisták, mert hegymászók legfeljebb lejöveti útnak használják ezeket a szakaszokat. Ha a csúcsokra vezető túrákat jól jelölik és jól vezetik, akkor a mozgással óhatatlanul velejáró kőrugdosás sem fogja veszélyeztetni a lentebb, falakon mozgó hegymászókat.

  A fontos a tényleges önismeret, a jó tájékozódó képesség és a felkészültség, ezt fokozatosan bárki elsajátíthatja. A természetvédelem pedig más kérdés, ahol ezt tényleg komolyan veszik, ott is alanyi jogon adják ki az engedélyt, nem pedig igazolvány vagy végzettség alapján.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...