2013. május 16., csütörtök

Podbanszkó – Csendes-völgy – Száraz-hágó

Podbanszkó (950 m) – a sárga jelzésen Csendes-völgy elágazás (983 m) – a Toman-völgybe vezető egykori turistaút elágazása (1164 m, 3:15 ó) – a piros jelzés elágazás a Gáspár-csúcs alatt (1265 m, 0:45 ó) – Száraz-hágó (1949 m, 2:00 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon 5:00 óra. Teljes menetidő 11:00 óra.

A parkolóból a Béla-patak hídján átkelve balra indulunk, majd a zöld jelzésű turistaút elágazásától továbbra is a sárga jelzésen megyünk tovább az aszfaltozott úton, jelentős emelkedés nélkül a Csendes-völgy mélyén, egykor gyönyörű, mára azonban a szúkárok miatt erősen károsodott erdei környezetben. Jobb oldalon a Liptói-Kereszt-hegy kiterjesztett nyúlványai láthatók számos völggyel és vályúval. Elérjük a Toman-völgybe vezető, 2008-ban lezárt turistaút elágazását, majd egyre szebb panoráma nyílik az előttünk északnyugati irányban magasodó Vörös-hegyek csoportjára.

Az elágazástól jelzésünk továbbra is az aszfaltozott erdei úton vezet, majd a Csendes-patak hídján át elérjük a Gáspár-csúcs alatti útelágazást. Ennek közelében, immár a piros jelzésű útvonalon hamarosan véget ér az aszfaltozott út, mi azonban innen már turistaösvényen megyünk tovább, végig a sárga jelzést követve. Bal felé átlósan indulunk felfelé eleinte tisztásokon, később erdős hegyoldalon a Goryczka-halom déli lejtőin. A Beszkid délnyugati nyúlványait elérve hosszú szerpentineken kapaszkodunk egyre feljebb a meredek hegyoldalon, ahol a Beszkidtől balra érkezünk meg a Száraz-hágóba. A hágóból szinte karnyújtásnyira található a Gáspár-csúcs. Vissza ugyanezen az úton.

FIGYELEM:
Ø  A Csendes-völgyben futó sárga jelzésű turistaút a szilárd burkolatú út végétől november 1. és június 15. között a téli zárlat miatt lezárva!
Az út nehézsége: közepesen nehéz (alapjában nem nehéz, csak a végén fárasztó) egész napos túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  Vörös-hegyek – a Csendes-völgy zárlatában húzódó mészkőgerinc, amely a Toman-hágótól (1686 m) a Konrád-púpig (2005 m) terjed, legmagasabb pontja a Vésett-kő (2122 m). A nagyrészt mészkő alkotta területet klf. karsztos képződmények, főleg szakadékok jellemzik. Ilyenek pl. a Hátsó-dűlő (Zadný úplaz, 96 m), a Jeges-szakadék (Ľadová priepasť, 60 m) és a Kresanica (71 m), valamint a Felvidék legmagasabban fekvő barlangja, a Felső-Kresanica (Vyšná Kresanica, 2081 m).
Ø  A Vörös-hegyek nevét a hegyoldalt borító szittyó (Juncus trifidus) jellegzetes őszi színe után kapta.
Az útvonal teljes hossza: 16 km.
Legmagasabb pont: Száraz-hágó (1949 m)
Legalacsonyabb pont: Podbanszkó (950 m.)
Szintkülönbség: 999 m.
Forrás és virtuális túra: http://kamnahory.sk; 250 tátrai túra; Fotó: panoramio.com

5 megjegyzés:

 1. Tavaly ősszel jártam arra, gyönyörű. Amire érdemes figyelni: a völgyben sok a medve, ha nem muszáj, ne menjen egyedül az ember (mint én tettem), ill. jó, ha van nálunk medveűző kereplő, vagy más zajkeltő eszköz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Te magad is láttál medvét? Mi idén nyáron készülünk ismét végigjárni, összekötve a Sima-heggyel és a Kapor-völggyel, de mindenképpen csengettyűvel felszerelkezve...

   Törlés
  2. Nem, én csak ürüléket láttam bőséggel, de az is igaz, hogy (mivel az aszfaltút után a Sima-hágóig nem is láttam embert) végig magamban beszéltem v. énekeltem, ezt tanácsolta egy vadőr, akivel még a Csendes-völgy alsó részén találkoztam.

   Törlés
 2. Remek bringaút a völgy a Korpovával kiegészítve és a végén a hágóra is van idő akkor teljes a túra.Sajnos a fekete fellegek elijesztettek a mászástól,de a helyette beiktatott poprádi drótszamaras tekerészés jó ötlet volt,főleg amint megláttam a diónyi jégeső terméseit.A völgyben valóban sok volt a medveürülék.
  https://picasaweb.google.com/102610268420970163761/MagasTatraiBringazas?noredirect=1#

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Rég jártam arra, erre a nyárra tervezzük ismét a csendes-völgy - Závory - Sima-hegy - Kapor-völgy kört, remélem, medvementesen... :-)

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...