2013. február 21., csütörtök

Ótátrafüred – Tar-pataki-vízesések


Tarajka (1284 m) – a zöld jelzésen Bilík-menedékház (1255 m) – Tar-pataki-vízesések elágazás (1200 m, 0:15 ó) – Nagy-vízesés (1226 m) – Kis-vízesés (1258 m) – Rainer-rét (1290 m, 0:20 ó) –  a kék jelzésen Rainer-rét elágazás (1304 m)  – Óriás-vízesés (1330 m, 0:15 ó) – vissza a piros, majd kék jelzésen Rainer-kunyhó (0:20 ó) – Kis-vízesés – Rejtett-vízesés (1247 m) – Nagy-vízesés (1226 m, 0:15 ó) – Tar-pataki-vízesések elágazás (1200 m, 0:15 ó) – a sárga jelzésen Hosszú-vízesés (1160 m, 0:15 ó) – Tátraerdőfalva (915 m, 1:00 ó). Összesen 3:25 óra. 

Ótátrafüredről a zöld jelzésen indulunk észak felé, a Tarajkára közlekedős sikló alsó állmásától, az épülettől jobbra. Rövid szakaszon együtt haladunk a Tarajkára vezető, télen szánkópályaként is használt aszfaltozott úttal, majd továbbra is az egykori erdőben haladva érünk fel siklóvasút felső állomásához. A Tarajkáról továbbra is a zöld jelzésű turistaúton megyünk tovább, a Bilík-menedékházat magunk mögött hagyva az erdőben szerpentinezve ereszkedünk le a Tar-pataki-vízesések melletti elágazásig. Innen egymást követik a Rainer-rét alatt egyesül Kis- és Nagy-Tar-patak szebbnél-szebb vízesései, először a Nagy-vízesés, aztán a Rejtett-vízesés, végül a Kis-vízesés kaszkádja következik a sorban. A vízeséseket magunk mögött hagyva hamarosan megérkezünk a Rainer-rétre, a Rainer-kunyhóhoz. A Rainer-réten lévő útelágazásban jobbra indulva pár perc múlva átmegyünk a Nagy-Tar-patak hídján, és immár a piros jelzésen hosszan emelkedő egyenes, egy esetben élesen jobbra kanyarodó úton érkezünk meg a Kis-Tarpataki-völgyből érkező Kis-Tar-patak szép vízeséséhez, az ismert és népszerű Óriás-vízeséshez. Innen ugyanezen az úton visszamegyünk a Rainer-réten lévő Rainer-kunyhó melletti elágazásig, ahonnan a kék, majd az abból kiinduló zöld jelzésen folytatjuk utunkat. A sárga jelzésű turistaút elágazása alatt a található a negyedik Tar-pataki vízesés, az Alsó-vízesés, és innen már a sárga jelzésű turistaúton a Tar-patak mentén érkezünk meg Tátraerdőfalvára.

Az út nehézsége: könnyű, kevésbé felkészült turistáknak is ajánlható túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  Rainer-kunyhó, a legrégebben épült tátrai menedékház
Ø  Az Óriás-vízesés (1330 m) a Kis-Tar-patakon
Ø  A Tar-pataki-vízesések:
o    Kis-vízesés (vagy Felső-vízesés), 1258 m.
o    Rejtett-vízesés
o    Nagy-vízesés (vagy Középső-vízesés), 1226 m.
o    Hosszú-vízesés (vagy Alsó-vízesés), 1160 m.
Az útvonal teljes hossza: ~ 10 km.
Legmagasabb pont: Óriás-vízesés (1330 m)
Legalacsonyabb pont: Tátraerdőfalva (915 m.)
Szintkülönbség: 499 m.

8 megjegyzés:

 1. Sziasztok!

  Járt már valaki a Tarpataki vízeséseknél télen? November 29. és december 1-je között tervezünk menni. Lehet ott olyankor túrázni, túravezető nélkül? Kezdő túrázók.

  Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Röviden: természetesen lehet

   O.

   Törlés
  2. Kedves O.,

   Köszönöm szépen a választ! Te már jártál ott télen? Mire számítsunk? Ótátrafüredről szeretnénk megközelíteni, meddig lehet autóval felmenni? Illetve ilyen időben melyik vízesésig lehet kényelmesen feljutni? Kb. mennyi időt lehet ott eltölteni?

   Nagyon szépen köszi a válaszokat.

   Törlés
  3. Igen, jártam ott decemberben.
   Ótátrafüreden több helyen is lehet parkolni (5-6 euro/nap), onnan gyalog (tempótól függ, de kb 1 óra) vagy siklóvasúttal (ha jól emlékszem 9 euro oda-vissza és 7 perc az út) fel lehet menni Tarajkára. Tarajkáról már alig kell mászni, talán fél óra séta. A körülmények változóak, természetesen hóra illetve jégre kell számítani. Időt bármennyit el lehet tölteni, én általában csak olyankor járok ott amikor útbaesik egy hosszabb túra során. Normál téli cuccok szükségesek, ha lehet vízállóak, de jó időben az sem kötelező jelleggel. Bakancs és esetleg csúszásgátló is jól jöhet amikor jeges az út.

   O.

   Törlés
 2. Sziasztok! Hetfon megyunk a Tarpataki vizesesekhez. Erdemes ilyenkor menni, latvanyos a vizeses vagy nincs olyan nagy vighozama ebben az idoben?

  VálaszTörlés
 3. A siklovasutra felengedik a kutyat?

  VálaszTörlés
 4. Üdv. Remélem tényleg fel lehet vinni a kutyust a siklóval a Hrebienokra. Zdiarban a kabinossal fel lehetett vinni , a tanösvény bejáratnál a kennelben lehet hagyni. Aggodtam érte hogyan viseli , de cuki volt nagyon.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...