2012. november 3., szombat

130 éve született Horn Károly Lajos


130 évvel ezelőtt, 1882. november 8-án született Horn Károly Lajos (1882-1945), a neves hegymászó, aki a BETE tagjaként 1904-ben járt először a Magas-Tátrában. 1906/1907-ben Wachter Jenővel és Serényi Jenővel együtt ők alkották a magyar hegymászó-társadalom csak „Tátra-triász” néven ismert hegymászóhármast, melynek Horn volt a legidősebb tagja. A Magas-Tátra valamennyi csúcsát megmászta, s járt az Alpokban is. Mászásai mellet aktív szerepet vállalt a különböző turistaegyesületek életben is.

Vezető szerepe volt az MTE Egyetemi Osztályában, 1913-ban részt vett a Magyar Sí Szövetség megalakításában, melynek alelnöke, majd ügyvezető elnöke volt. Az 1918-ban alakult Magyar Hegymászók Egyesületének a megszűnéséig (1939) ő volt a főtitkára. 1921-től különböző vezető funkciókat töltött be a Magyar Turista Szövetség vezetésében. Turistairodalmi munkássága is jelentősnek mondható, cikkei a Turisták Lapjában, Turista Közlönyben, Nemzeti Sportban, Budapesti Hírlapban, az Österreichische Alpenzeitungban és az MKE Évkönyveiben jelentek meg. Mindig tiszteletet parancsoló energiával és céltudatosan dolgozott, de sohasem akart feltűnni, soha nem várt elismerést vagy köszönetet. Ideális vezető és túratárs volt, élvezet volt vele járni a hegyeket. A galyatetői menedékház mindeneseként kedvező látási viszonyok mellett sohasem mulasztotta el felhívni a figyelmet arra, hogy a háztól 20 m-re álló csúcskereszttől a Tátra látható, csodálható! Hiszen Galyatetőn kívül a Tátra volt mindene. Abban az időben tabu volt a Tátra, nem lehetett úgy odajárni, mint ma. Ezért a távoli látásában, a nagy vágyakozásban mély áhítat volt. Esténként tátrai emlékeiről, a BETE múltjáról, Wachterről, Serényiről mesélt ...
Forrás: http://www.fsz.bme.hu, Fotó: Illusztráció

3 megjegyzés:

 1. A birtokomban lévő családi dokumentum szerint Horn K. Lajos (nagymamám testvére volt) 1883. november 8-án született. Nagyanyám őrizte a családi dokumentumokat, sajnos ezekben néhány éve egy árvíz nagy kárt okozott. Nem keresgéltem a megrongálódott anyagban, épségben megvan az édesapja Horn Lajos Frigyes imakönyvi bejegyzése a születés órára pontos dátummával. Ugyanez alatt a megjegyzés alatt szerepel nagyanyám ceruzás beszúrása arról, hogy 1945. január 4-én délután halt meg.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Volt egy fia, lajos, kiváló sielő és unokája katalin, országos bajnok szlalom sielő?

   Törlés
 2. Igen, Lajos fia síoktató, síelő volt. Szinte haláláig, még nyolcvan felett  is síelt. Katalinról az unokájáról keveset tudok,mert a fiával is csak idős korában találkoztam, Katalinről szinte semmit nem tudok, csak annyit hallottam, hogy fiatalon, tisztázatlan körülmények közt meghalt. A másik lánya, a festő-restaurátor Zsuzsi pedig külföldre költözött. Londonban él tudtommal.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...