2012. június 18., hétfő

Keresztesviperák a Tátrában


A Tátrában élő keresztesviperák (Vipera berus) éppen párzási időszakban vannak. Ha nem kötekedünk velük, nem támadnak. Rosszabbul járhatunk viszont, ha túlzottan kíváncsiak vagyunk. A viperamarás következményei tragikusak is lehetnek. Amennyiben a keresztes vipera megmar valakit, azonnali orvosi beavatkozás nélkül akár életét is vesztheti. Ezért most, a párzási időszakban, amikor a viperák különösen aktívak, elmondjuk, mi a teendő egy kellemetlen találkozás esetén.

A zakopanei kórház sürgősségi osztályának vezetője elmondta, hogy ennek a kígyófajtának marása a veszélyesek közé tartozik. Ezért mindenkinek, akit a vipera megmart, be kell adni az ellenszérumot, legkésőbb 2-3 órán belül. Míg a felnőttek többsége túléli a méreggel történő találkozást, a gyerekek és az idősek akár bele is halhatnak a kígyómarásba. A vipera mérge károsítja az idegrendszert, csökkenti a véralvadást, és szívritmuszavarokat okozhat. Az orvosok javasolják az amerikai westernfilmekben látott módszer alkalmazását, mint pl. a méreg kiszívását a sebből. A seb kinézetéből megállapítható, került-e méreg a szervezetünkbe. Amennyiben két pontszerű marásnyom van, melyet vérzés és erős fájdalom kísér, valószínűleg mérgezéses marás történt. Ebben az estben is meg kell őrizni nyugalmunkat, a sérültet a lehető legkisebb mértékben szabad mozgatni, és olyan testhelyzetbe kell helyezni, hogy a sérült testrésze alacsonyabban helyezkedjen el a szívénél.
Jan Krzysztof, a TOPR vezetője elmondta, hogy a Tátrában ritkán fordul elő kígyómarásos baleset. Azonban ha ez mégis megtörténik, a sebesült turistához azonnal ki kell hívni a hegyimentőket. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) egyik szakembere hozzátette, hogy ilyen beavatkozás évente egy-két alkalommal történik. A keresztes vipera akár 2000 méter tengerszint feletti magasságban is előfordulhat. Leginkább olyankor támadhat az emberre, amikor az a tisztáson vagy egy napsütötte sziklán ül, esetleg áll. Ezek a hüllők szeretnek az ilyen helyeken sütkérezni. A nemzeti parkban csak néhány kétéltű és hüllő él. A leggyakoribbak, mint pl. a foltos szalamandra, teljesen ártalmatlan.
Forrás és fotó: http://zakopane.naszemiasto.pl

3 megjegyzés:

 1. Ezt a svájciak pont nem így gondolják! Náluk 2 vipera faj is él. A Toxikológiai Információközpontban az álláspont az, hogy tilos a sebet kiszívni!!! Akit vipera mart meg, 6-8 órára megfigyelés alatt tartják a legközelebbi kórházban. Az ellenszérumot csak szükség esetén adják be!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az olvasók nevében köszönöm a kiegészítést, most aztán gondolkodhatunk, mi a teendő, ha véletlenül megmar egy keresztes vipera...

   Törlés
 2. A viperák sosem támadnak emberre! Max. védekeznek, ha sarokba szorítva érzik magukat, ha piszkálják őket, ha rájuk ülnek, lépnek, stb., de sosem támadnak!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...