2011. március 22., kedd

160 évvel ezelőtt hunyt el Göran Wahlenberg


160 évvel ezelőtt hunyt el Göran Wahlenberg (1780–1851) svéd botanikus, aki Mauksch segítségével végzett botanikai tanulmányai során Fábri Jakab egyik fia (Jakab v. Dániel? ) vezetésével megmászta többek között a Lomnici-csúcsot (a Kőpataki-tó felől), kétszer is a Krivánt, valamint a Lengyel- és a Bélai-Tátra számos csúcsát. Townsontól eltérően Wahlenberg a Jég-völgyi-csúcsot tartotta a Tátra legmagasabb csúcsának, mégpedig az általa 2650 m magasságúnak mért Lomnici-csúcson állva, vonalzóval történt méregetése alapján.
1813-ban lá­togatta meg a Magas-Tátrát, 1814-ben Göttingenben megjelent Flora Carpathorum Principalium c. művében leírta a Tátra általa ismert részeinek növényvilágát. 
Felső-Wahlenberg-tó
Ez a könyv a klasszikus Tátra-irodalom egyik legfontosabb alkotásának számít. A műhöz mellékelt térképet tekinthetjük az első, a Tátráról megjelent térképvázlatnak. A svéd tudós nevét a Furkota-völgyben található Wahlenberg-tavak őrzik, közülük a Felső-Wahlenberg-tó (Vyšné Wahlenbergovo pleso, 2145 m) a Tátra második legmagasabban fekvő tava, fő jellemzője az általában 270 napig tartó jégtakaró.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...