Lavina-ismeretek (7.) – Előzetes tájékozódás, segítségkérés a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/02/02
Hirdetés

Az elmúlt héten fejeződött be 6 részből álló cikksorozatom, amelyben a lavinákkal kapcsolatos legfontosabb ismereteket, tudnivalókat vettük számba. E sorozat zárásaként összegyűjtöttem azokat a címeket, telefonszámokat, amelyek fontosak lehetnek a Tátrában egy-egy téli túra tervezése során, vagy akkor, ha a leggondosabb előkészítés ellenére is bajba kerülünk.
Nézzük először is azokat az oldalakat, ahol naponta frissülő információhoz juthatunk a Tátra egyes részeire kiadott lavina-veszélyességi fokozatokról.


A Szlovákia hegységeiben érvényes lavina-veszélyességi fokozatot a laviny.sk oldalon találjuk, ezt az oldalt általában reggelenként 8 és 9 óra között frissítik. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) honlapját a www.hzs.sk címen érhetjük el, az itt olvasható lavinajelentést az előző oldal adatai alapján reggelenként 9 óra magasságában frissítik.

A Lengyel-Tátrában érvényes lavina-veszélyességi fokozat mértékéről a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) honlapján, a www.topr.pl címen tájékozódhatunk. Mindkét mentőszolgálat a nemzetközileg elfogadott jelzéseket használja (ezekről itt olvashatunk), tehát nem szükséges nyelvtudás az előrejelzés értelmezéséhez. A TOPR által kiadott lavina előrejelzés megtalálható a Tátrai Nemzeti Park (TPN) honlapján, a tpn.pl címen is.

Amennyiben a gondos előkészítés ellenére mégis bajba kerülnénk, azonnal hívjunk segítséget, mégpedig a mobiltelefonunkba előzetesen bejegyzett telefonszámokon.

Szlovákiában: 
Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segélyhívó száma: 18 300.
Hegyi Mentőszolgálat (HZS) központi száma: + 421 52 442 2820.

Lengyelországban: 
Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) segélyhívó száma: + 48 601 100 300.
Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) központi száma: + 48 18 20 63 444.

Azt gondolom, mindenkinek, aki akár télen, akár nyáron a Tátrában túrázik, hasznos lehet feljegyezni ezeket a telefonszámokat, és abban a reményben eltárolni őket a telefonunkba, hogy soha ne kelljen felhívni őket…

A téli túráink során talán a legnagyobb veszélyt jelentő lavinákkal kapcsolatos cikksorozat zárásaként mindenkinek lavinamentes téli túrákat kívánok!

Ajánlott irodalom:








Kapcsolódó bejegyzések:
Hirdetés
Hirdetés