Lavina-ismeretek (5.) – Nemzetközi hegyi vészjelzések Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/01/18
Hirdetés

Abban az esetben, amennyiben lavina, vagy más körülmény hatására bajba, vészhelyzetbe kerülünk, a nemzetközileg elfogadott és egységesített hegyi vészjelzésekkel kérhetünk segítséget. Ezekre akkor lehet szükség, amennyiben telefonálni nem tudunk, de látó- vagy hallótávolságban tartózkodhatnak mások, akik a segítségünkre lehetnek. A vészjelek és az arra adott válaszjelek az alábbiak:


VÉSZJEL – 1 perc alatt 6 jelzés (fütty, síp- vagy fényjel, kiáltás, karjelzés), majd 1 perc szünet. Ezt ismételgetjük 10-szer, majd 10 perc szünetet tartunk, és kezdjük elölről. Ha érkezett válaszjel, de nem vagyunk jól láthatóak (köd, sötétség, túlságosan tagolt felszín), ne hagyjunk fel a jelzésekkel, amíg meg nem érkezik a segítség.

VÁLASZJEL – 1 perc alatt 3 jelzés (fütty, síp- vagy fényjel, kiáltás, karjelzés), majd 1 perc szünet. De csak akkor jelzünk vissza, ha tudunk segíteni: megyünk (mert tudunk) menteni, vagy tudunk telefonálni, vagy sikeresen továbbítottuk a jelet.

JELZÉS A HELIKOPTERNEK – A bennünket megközelítő helikopter személyzetében minden esetben a következő kérdés merül fel: kell-e menteni, vagy nem? Mi erre a fel sem tett, de nyilvánvaló kérdésre testbeszéddel válaszolhatunk, méghozzá kötelező jelleggel!

IGEN, KÉRÜNK MENTÉST – Ha kérünk mentést, mindkét karunkat felemeljük (YES).
NEM KÉRÜNK MENTÉST – Ha nincs szükségünk mentésre, egyik karunkat lefelé, másikat felfelé, ferdén kinyújtva tartjuk (NO).

Ajánlott irodalom:









Kapcsolódó bejegyzések:

A befejező részben: Segítségnyújtás lavinába kerültek mentése során

Forrás: www.adventure.mountex.hu
Hirdetés
Hirdetés