Tragikus zuhanás a Kis-Fátrában

Tragikus zuhanás a Kis-Fátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/04/11
Egy hófolton megcsúszva kb. 300 métert zuhant, majd a gyorsan érkező segítség ellenére az elszenvedett sérülések miatt életét vesztette egy szlovák nő a Kis-Fátrában, az Osnica csúcsa alatt.
Hirdetés

2023. április 9-én a délutáni órákban érkezett egy bejelentés a Hegyi Mentőszolgálathoz (HZS) egy szlovákiai turistáról, aki a Kis-Fátrában található Osnica alatt vezető túraútvonalon megcsúszott és lezuhant a keleti vályúban, és a kb. 300 méteres zuhanást követően kritikus állapotban volt. A helyszínen egy barátja próbált neki elsősegélyt nyújtani, akinek a kitett, meredek terep ellenére sikerült lejutnia a sérült nőhöz.

Nem élte túl a 300 méteres zuhanást

A zsolnai légimentők (VZZS) a helikopter fedélzetére vették a HZS Kis-Fátrai Regionális Központjának egyik hegyimentőjét, akit a helyszínre érkezve a VZZS orvosával együtt lecsörlőztek a balesetet szenvedett turistához. Az orvos a sérült egészségi állapotát felmérve biztosította a légutakat, ezt követően helikopterrel a baleset helyszínéről a Medziholie-nyeregbe (Sedlo Medziholie) szállították. A sérült egészségi állapota időközben tovább romlott, emiatt a leszállás után megkezdték az újraélesztést. Az érintettek minden igyekezete ellenére az 51 éves nő életét sajnos nem sikerült megmenteni. A szerencsétlenül járt turista földi maradványait ezután a Terhely (Terchová) közelében lévő Boboty Hotelhez szállították, ahol átadták az illetékes hatóság tagjainak.

Tragikus zuhanás a Kis-Fátrában-1
Baleset a Kis-Fátrában
Tragikus zuhanás a Kis-Fátrában-1
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba

Forrás: https://hzs.sk

Hirdetés
Hirdetés