Megtámadták a Tátrai Nemzeti Park egyik parkőrét

Megtámadták a Tátrai Nemzeti Park egyik parkőrét

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.tanap.sk
2024/05/15
A szabályok megsértése a parkőr elleni támadást eredményezett a Tátrában,
Hirdetés

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) egyik természetőre a közelmúltban szolgálati beosztása szerinti a számára kijelölt területen járőrözött. A délutáni órákban egy férfira lett figyelmes, akinek kutyája a szezonális zárlat idején a jelzett turistaúton kívül tartózkodott, így több szabályt is megsértett. A téli zárlat egyik oka a vadon élő állatok védelme abban a tavaszi időszakban, amikor azok ébrednek téli álmukból, és világra hozzák utódaikat. Az inkriminált helyen a napokban mormoták bújtak ki a hótakaró alól, amit maga az őr is megfigyelt szolgálata során.

A kutyával túrázó férfi megtámadta az őrt

A természetvédelmi törvény előírásai alapján a parkőrök egyik feladata a természetben zajló események, a természetbe történő emberi beavatkozás figyelemmel kísérése. A férfi a parkőr kérésére nem volt hajlandó igazolni személyazonosságát, majd fizikailag megtámadta az őrt, aki ennek következtében megsérült. A parkőr rendőröket hívott a helyszínre, akik dokumentálták a bűncselekmény folyamatát. A folyamatban lévő eljárás miatt a nemzeti park a támadás további részleteiről egyelőre nem nyilatkozik.

Megtámadták a Tátrai Nemzeti Park egyik parkőrét-1
Megtámadták a Tátrai Nemzeti Park egyik parkőrét-1

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy tekintettel arra, hogy az új látogatási rend csak fél éve érvényes, és most kezdődik az első nyári szezon, amikor már az új szabályok érvényesek, a parkőrök a szabálysértéseket minden esetben megegyezéssel próbálják rendezni, intézkedésük nem büntető, hanem oktatási jellegű. Ha pénzbírságot szabnak ki, többnyire az is minimális mértékű. Példaként említhetünk egy aznapi szituációt, amikor egy másik parkőr figyelmeztette a Franciaországból érkező turistákat, hogy tiltott területen mozognak a kutyájukkal. Tíz euró blokkbírságot szabott ki rájuk, amit a külföldi látogatók tiltakozás nélkül kifizettek, sőt elismerésüket fejezték ki az őrnek a természetvédelem érdekében végzett munkájáért.

Hivatalos személy elleni támadás miatt feljelentést tettek

Határozottan elítéljük azonban a parkőrrel szembeni agresszív magatartást, amelyet a fent említett férfi elkövetett el. A parkőr a hivatásából fakadó feladatainak ellátása során nem lehet nyilvános támadás célpontja. A TANAP adminisztrációja megtette a szükséges jogi lépéseket és büntetőfeljelentést tettek az elkövető ellen. A férfi hivatalos személy elleni támadást követett el, ezért a tettéért egy évtől öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.
Forrás: https://www.tanap.sk

Hirdetés
Hirdetés