Leváltották Pavol Majkot, a TANAP igazgatóját

Leváltották Pavol Majkot, a TANAP igazgatóját

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/11/30
Pavol Majko 16 év után távozik posztjáról, helyét ideiglenesen Peter Olexa veszi át.
Hirdetés

2023. november 9-én Tomáš Taraba (SNS), Szlovákia környezetvédelmi minisztere leváltotta Pavol Majkot, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatóját, aki 2007 márciusától 16 éven át töltötte be ezt a posztot. A leváltott igazgató erről rövid közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot, majd hozzátette, hogy számított rá, hogy a tárca új vezetése leváltja őt, az illetékes államtitkár azonban nem közölte vele ennek okát. November 10-én Filip Kuffa, a környezetvédelmi tárca államtitkára bejelentette, hogy ideiglenesen Peter Olexa lesz a Tátrai Nemzeti Park megbízott igazgatója, ezt a pozíciót a rendes kiválasztási folyamat befejezéséig tölti be.

30 év után távozik a nemzeti parkból

Majko úgy véli, hogy utódja folytatja majd az általa megkezdett lépéseket. „Egyértelmű volt, hogy valamikor be kell fejezni ezt a munkát, ez most megtörtént, ami valami új kezdete is egyben. Úgy veszem a kalapom, hogy próbáltam tenni valamit, most össze kell szednem magam, és meglátom, mit hoz a jövő. Számomra fontos, hogy sikerült megőriznünk ennek a területnek a lényegét” – mondta, hozzátéve, hogy jövő héten befejezi munkáját a nemzeti parknál, amelyhez 1993-ban zoológusként csatlakozott.

Be kell fejezni néhány projektet

Bár az államtitkár nem részletezte Majko elbocsátásának okait, ez elbocsátott igazgató szerint az új vezetés joga, hogy az állami fenntartású szervezeteknél indoklás nélkül változtasson a vezetőség összetételén, szakmai döntésnek tartja elbocsátást. „Nagy terveink voltak, a valóság azonban sokakat meglepett és hátráltatott. Fontosnak tartom, hogy a kollégáim kitartóak legyenek és a terület javára befejezzék az elképzeléseinket” – tette hozzá Majko, aki szerint a látogatási rend csaknem kész van, már csak a TANAP régóta várt zónabeosztását, valamint és az uniós alapokból finanszírozott projekteket kell befejezni.

Leváltották Pavol Majkot, a TANAP igazgatóját-1
A Kis-Tarpataki-völgy
Leváltották Pavol Majkot, a TANAP igazgatóját-1
Forrás: Nagy Árpád

Az államtitkár ugyanakkor arról beszélt, hogy Szlovákiában a nemzeti parkok nem életképesek. „Tudják, hogyan kell használni a különböző projekteket, létrehoztak egy mechanizmust arra, hogyan vehetik igénybe az Envirofond-ból származó forrásokat, melyek biztosíthatják a működésüket. Ezek nélkül a mechanizmusok nélkül azonban, melyeket az előző kormány hozott létre, nem lennének képesek a túlélésre” – szögezte le az államtitkár, hozzátéve, hogy a nemzeti parkoknak hatalmas területeik vannak arra, hogy pénzt keressenek a tevékenységükkel. Véleménye szerint a jövőben minden bizonnyal ún. natúrparkok jöhetnek létre, ahol egyrészt nem csökken a természetvédelem színvonala, ugyanakkor tiszteletben tartják az ember gazdasági tevékenységét.
Forrás: https://www.bumm.sk; https://www.bumm.sk; https://www.topky.sk

Hirdetés
Hirdetés