A vihar lerombolta a Tátra kultikus illemhelyét

A vihar lerombolta a Tátra kultikus illemhelyét

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.cas.sk
2023/10/25
A Tátra elvesztette egyik kuriózumát: a népszerű turisztikai látványosságot elsodorta a vihar
Hirdetés

A Hunfalvy-völgyi menedékháztól néhány méterre sok turista felfigyelt egy szépen kifestett latrinára, amely Szlovákia legmagasabban fekvő száraz toalettje volt. A WC-t használó turisták miközben kielégítették higiéniai igényeiket, a latrina üvegfalán keresztül a Tátrára nyíló kilátásban gyönyörködhettek. Ez azonban október 20-tól a múlté. „Nem hittem a szememnek, nem volt a helyén a WC, ami nagyjából két perc sétára van a házikótól olyan helyen, ahonnan csodálatos kilátás nyílik, melyből még a Király-hegy (Králova hoľa) is látszik. A szokatlan WC bekerült a világ tíz leglélegzetelállítóbb illemhelye közé” – mondta Viktor Beránek, a menedékház gondnoka. 

A vihar kitépte a WC-t rögzítő acélkábeleket

A múlt hét közepének időjárása nagyon megviselte a Tátrában élőket és az ott tartózkodó turistákat, a szélvihar mindent magával sodort, amit látott.

A vihar lerombolta a Tátra kultikus illemhelyét-1
Panoráma WC a Hunfalvy-völgyi menedékháznál
A vihar lerombolta a Tátra kultikus illemhelyét-1
Forrás: Nagy Árpád

„Olyan erős széllökések jöttek a Tengerszem-csúcs (Rysy) irányából, hogy lerombolta a WC-t annak ellenére, hogy acélkábelekkel le volt horgonyozva. Értékes rajzokkal és festményekkel díszített maradványait néhány száz méterrel lejjebb találtuk meg, ezeket illedelmesen visszahoztuk. Hihetetlen. A régi menedékházat több alkalommal is megrongálta a lavina, de az egyedi WC éveken át érintetlen maradat” – kesergett az ismert gondnok, aki szerint az a szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez kilenc nappal a menedékház téli bezárása előtt történt, ill. legfőképpen az, hogy éjszaka történt, amikor senki sem volt az illemhelyen.

Egyelőre ideiglenes WC épült a régi helyén

„Ezt biztosan tudom, mert az ilyen erős, 140 km/h-nál erősebb széllökések esetén senkit nem engedünk ki a menedékházból” – tette hozzá Beránek. A menedékház bezárásáig, azaz egy még néhány napig ideiglenes WC-t építenek a régi helyén, de mindenki biztos azonban abban, hogy a téli zárlatot követően ismét a helyén áll majd a legendás latrina. „A régi WC deszkáinak 10 cm-es darabjait ajándéktárgyként szeretnénk 10 euróért eladni, így összegyűjtve a pénzt egy új, egyedi WC-re” – tette hozzá.
Forrás: https://www.cas.sk

Hirdetés
Hirdetés