A tátrai menedékházak energiafüggősége

A tátrai menedékházak energiafüggősége

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/12/19
Fokozatosan korszerűsítik a tátrai menedékházakat, egyre inkább előtérbe kerül a modern technológia
Hirdetés

Amíg a magas-tátrai menedékházakat régebben petróleumlámpákkal világították meg, ma már nem nélkülözhetik az elektromos energiát. Jana Kalinčíková, a Zamkovszky menedékház (Zamkovského chata) bérlője szerint a menedékházak energiafüggőek. A legtöbb menedékház egyre kevesebb dízel generátort használ, hiszen a napfény vagy a hegyi patakok áramlása is segíti őket.
„Kezdetben csak technikai kérdésekkel foglalkoztam. Szelepeket kellett felszerelni és meg kellett oldani a vízellátást. A régi menedékház nem függött az áramtól” – mondta Jana Kalinčíková, a Zamkovszky menedékház gondnoka.

Több látogató, magasabb igények

A gondnokok azonban alkalmazkodnak a mai korhoz és a látogatók igényeihez, hiszen a kényelem iránti igény egyre növekszik. „Az ökológiáról néha többet beszélnek, mint amennyit tesznek érte. Egyre többen érkeznek a menedékházakba, és nekünk foglalkozni kell velük. A látogatók higiéniát, vízöblítéses WC-ket, fűtött menedékházakat szeretnének” – tette hozzá.
A Tátrában egyre nő a látogatottság, ami a menedékház gondnoka szerint megfelelő technikai hátteret igényel. „Különösen az ökológiai szempontokat, például a szennyvíz kezelését kellett megoldanunk” – mondta Kalinčíková.

A tátrai menedékházak energiafüggősége-1
Hosszú-tavi menedékház
A tátrai menedékházak energiafüggősége-1
Forrás: Nagy Árpád
A tátrai menedékházak energiafüggősége-1

A tátrai menedékházakban egyre inkább elkezdték használni a modern technológiát. A Hosszú-tavi menedékházban (Zbojnícka chata) fotovoltaikus paneleket tesztelnek, és szeretnék megoldani a WC problémáját is. „A modern technológiának a WC-ben is szüksége van elektromos áramra. Mivel ebből eddig sem volt elég, úgy gondolom, hogy ebben a kérdésben is lépni fogunk” – mondta Miki Knižka, a Hosszú-tavi menedékház gondnoka.
A Magas-Tátrában található menedékházakat fokozatosan korszerűsítik, ebben az évben felújítási munkákat végeztek a Poprádi-tavi menedékházon (Chata pri Popradskom plese), a Zamkovszky menedékházban és a Zöld-tavi menedékháznál (Chata pri Zelenom plese).
Forrás: https://spravy.rtvs.sk

Hirdetés
Hirdetés