A hegyimentők a téli zárlat tiszteletben tartására kérik a turistákat

A hegyimentők a téli zárlat tiszteletben tartására kérik a turistákat

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/12/05
A téli zárlat idején csak érvényes hegymászási engedéllyel rendelkezők léphetnek a lezárt túraútvonalakra és a magashegyi területekre.
Hirdetés

A téli zárlat idején csak érvényes hegymászási engedéllyel rendelkezők léphetnek a lezárt túraútvonalakra és a magashegyi területekre. A szlovák belügyminisztérium sajtóosztálya által kiadott közleményben a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) arra kéri a túrázókat, hogy tartsák tiszteletben a november 1-től érvényben lévő téli útlezárásokat. 

Lezárt turistautak használata

A HZS álláspontja szerint a jelzett turistaösvények hegymászás során fel- és leszálló útvonalként is használhatók. „A magasabban fekvő területeken és a lezárt ösvényeken csak érvényes hegymászó igazolvány birtokosai tartózkodhatnak, akik rendelkeznek hegymászó tanfolyami végzettséggel” – mondta Marek Biskupič, a HZS igazgatója. A magashegyi menedékházakhoz vezető turistautak – a Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) kivételével, valamint egyes tavakhoz és völgyekben vezető túraútvonalak továbbra is nyitva állnak a túrázók előtt. A Hegyi Mentőszolgálat emlékeztet arra, hogy az elmúlt napok havazást hoztak a hegyekben, amely nem olvadt el.

Megfelelő felszerelésre van szükség

A közepes magasságokban történő mozgás különös odafigyelést igényel. Vízfolyások közelében a hegyimentők fokozott óvatosságra intenek, a beépített technikai segédeszközök – különösen a reggeli órákban – csúszósak lehetnek. „A túrázáshoz célszerű hágóvasat, túrabotot, nagyobb magasságban pedig jégcsákányt használni” – mondta Biskupič. A HZS álláspontja szerint a túracsákányok biztonságosabbá teszik a mozgást olyan terepen, ahol a túrabot nehezebben használható. Mielőtt azonban a terepen használnánk a csákányt, tanulmányozzuk és gyakoroljuk annak használatát. A hegyimentők a csákányt csak a tapasztalt magashegyi túrázóknak ajánlják.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés