A Hegyi Mentőszolgálat tanácsai a téli szezon előtt

A Hegyi Mentőszolgálat tanácsai a téli szezon előtt

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://hzs.sk
2023/11/27
A Hegyi Mentőszolgálat tanácsai a téli szezon előtt: „A szél eláll, az ég kivilágosodik, a hegyek várnak, de emberi élet és idő nem tér vissza”.
Hirdetés

A turisták október utolsó hétvégéjén, és még az azt követő két napban látogathatták ebben az évben utoljára azokat a csúcsokat és völgyeket, melyek a téli zárlat miatt átmenetileg ismét megközelíthetetlenné váltak. Ez a korábbi évekhez hasonlóan a Tátrában november 1-től érvényes, és ezt a turistáknak tiszteletben kell tartani.

Körültekintő felkészülés és megfelelő felszerelés

A téli óraállítás, mint minden évben ezúttal is egyik napról a másikra egy órával lerövidíti a nappalokat. A túrák tervezése során ezért célszerű a kora reggeli órákban elindulni, az útvonal hosszát és nehézségét pedig a résztvevők fizikai képességeihez igazítani. Biztonsági okokból ajánlott napnyugta előtt visszatérni a túráról. Sötétedés után a hőmérséklet jelentősen csökkenhet, emellett a reggeli órákban sok helyen – különösen az árnyékos területeken – fagy, vékony jég- és hóréteg jelenhet meg. Ebben az évszakban tanácsos mindig magunknál tartani legalább egy csúszásgátlót vagy hágóvasat. Az időjárás hirtelen romlása, jelentős lehűlés vagy erős szél esetén – ami a tél közeledtével nem ritka a hegyekben – célszerű téli felszereléssel felszerelkezni.

A Hegyi Mentőszolgálat tanácsai a téli szezon előtt-1
Öt-tavi-katlan
A Hegyi Mentőszolgálat tanácsai a téli szezon előtt-1
Forrás: Nagy Árpád

A hegyekben történő mozgás során a turisták mindig ki vannak téve bizonyos kockázatoknak, amelyeket egyikünk sem zárhat ki. Ha azonban ezeket megpróbáljuk minimálisra csökkenteni, ezzel hozzájárulhatunk saját vagy mások életének megmentéséhez. Felelős időbeosztással és a túra időpontjában fennálló időjárási körülményekhez megfelelő felszereléssel mindannyiunk számára nagyobb a szerencsés hazatérés esélye.
Ha ősszel és a közelgő télen a hegyekbe indulunk, nem szabad megfeledkezni a fényforrásról (fejlámpa), a folyadékokról, a megfelelő (főleg meleg) ruházatról és esetleg a mobiltelefon akkumulátorának teljes töltöttségéről, emellett fontos, hogy telefonunkra telepítve legyen az ingyenes HZS alkalmazás. Az alkalmazás pontosan meg tudja határozni tartózkodási helyünket, a hegyimentőket pedig ellátja a beavatkozás felgyorsításához szükséges információkkal. Ha a hegyekben segítséget kell hívni, a megfelelő utasbiztosítás nagyban enyhíti a baleset és/vagy a mentés következményeit.

Alkalmazkodjunk a körülményekhez

A Hegyi Mentőszolgálat hivatalos honlapján naponta közzéteszi az aktuális figyelmeztetéseket Szlovákia minden olyan hegyvidékével kapcsolatban, ahol a HZS működik. Az időjárási információk manapság bárki számára szinte azonnal elérhetők. Kedvezőtlen időjárás esetén a magashegyi terepen történő mozgás még tapasztaltabb turistáknak sem ajánlott. A szél eláll, az ég kivilágosodik, a hegyek várnak, de emberi élet és idő nem tér vissza.
Köszönjük, hogy túráik során emberségesen bánnak egymással, betartják a szabályokat és nem vállalnak felesleges kockázatot. A nyári szezon véget ért, azt kívánjuk Önöknek, hogy a közelgő tél mindenkinek biztonságos legyen, aki úgy dönt, hogy a hegyekben tölti a napokat.
Forrás: https://hzs.sk

Hirdetés
Hirdetés