5000 €-ba kerülhet a Hunfalvy-völgyi menedékház új latrinája

5000 €-ba kerülhet a Hunfalvy-völgyi menedékház új latrinája

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2023/11/07
A jövő nyári szezonra elkészülő új latrinát az használhatja majd elsőként, aki a legtöbbet adományozza az újjáépítésére
Hirdetés

Október 20-án a 170 km/h sebességet is elérő széllökésekkel lecsapó vihar tönkretette a legendás, fából ácsolt, panorámás kilátással rendelkező latrinát a Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) közelében. Időközben a menedékház közelében elkészítettek egy rögtönzött illemhelyet, és mivel a menedékház novembertől június közepéig zárva van, így a bérlőnek, Viktor Beráneknek tavaszig van ideje egy új latrinát felépíteni. Az új latrina állítólag kétszemélyes lesz, hogy a turistáknak ne kelljen sokáig sorban állniuk. A latrina fontos része a menedékháznak, amikor még nem volt, a turisták a ház körül mindenhol végezték a szükségleteiket, meglehetősen nagy volt a káosz. Az eredeti latrina, melyet októberben rombolt le az erős szél, majdnem 20 évig kitartott.

A bérlő optimista

A szélvihart követően Viktor Beránek arról beszélt, hogy adományokat várnak egy új latrina felépítésére. Mindenki, aki adományával hozzájárul annak felépítéséhez, kap egy darab deszkát a lerombolt latrina maradványaiból. Beránek azt azonban nem tudja, hogy lesz-e elég deszkamaradvány az adományozóknak, hiszen néhány deszka időközben elkorhadt. A bérlő október 30-án azt mondta, hogy eddig 210 € van a számlájukon. „Ez szlovákiai viszonylatban soknak mondható” – mondta bizakodva, majd némi könnyedséggel a hangjában megjegyezte, hogy ennyi talán elég lesz egy WC ülőkére és WC papírra.

5000 €-ba kerülhet a Hunfalvy-völgyi menedékház új latrinája-1
A Hunfalvy-völgyi menedékház legendás, panorámás latrinája
5000 €-ba kerülhet a Hunfalvy-völgyi menedékház új latrinája-1
Forrás: Nagy Árpád

Ennek ellenére azonban optimista, úgy véli, hogy legalább 1000 €-t össze tudnak szedni. „Néhányan már kerestek és jelezték, hogy ebből az összegből már lehetne valamit csinálni. Vannak olyan emberek és cégek, akik olcsóbban is meg tudnák építeni” – zárta a beszélgetést. A bérlő azt tervezi, hogy a hivatalos adománygyűjtést közzéteszi a menedékház honlapján.

Egy kis humor is kell az élethez

A bérlő szerint a fő gondot az alapanyagok helyszínre történő felhozatala jelenti majd, ezt tavasszal tervezi elvégezni. „Helikopteres szállítás gyakorlatilag lehetetlen, ezért a hátunkon fogjuk felhordani az anyagot” – mondja. Hozzáteszi, hogy a szélvihar óta erre még nem volt idejük. „Rövid volt az idő, fel kell mérni a terepet, ki kell találni a megfelelő konstrukciót, nem megy ez olyan gyorsa”. Az építkezés a járulékos költségekkel együtt véleménye szerint kb. ötezer €-ba fog kerülni. Ebbe beleszámolja az alapanyagok felszállítását, illetve a szakemberek bérét, akik összeállítják a szerkezetet. „Őket etetni kell, lehetséges, hogy akár a turisták is besegíthetnek majd az anyag felszállításában” – mondta Beránek. Véleménye szerint a terep adottságai miatt itt fent minden két-háromszorosával többe kerül, mint lent, a civilizációban. Ezért is gondolkodik valamilyen akcióban, pl. tömeges deszkaszállításban, amit a téli zárlat után szervezne meg. „Este a menedékháznál rendeznénk egy kis örömzenélést, ennek keretében felavathatnánk a latrinát, melyet az használhat majd elsőként, aki a legtöbbet adományozza az újjáépítésére” – mondja mosolyogva, majd hozzáteszi, hogy jó lenne ezt az egészet egy kis humorral felfogni, „…mert valahogy kevés a móka a választások után”.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés