Száz forint, egy fátyol, egy cipő és egy drón - 80 kg hulladék a Csorbai-tóból

Száz forint, egy fátyol, egy cipő és egy drón - 80 kg hulladék a Csorbai-tóból

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/11/09
Négy tátrai tóból 49 búvár 112 kilogramm hulladékot halászott ki szeptember végén a „Tiszta Vizek” rendezvény keretében.
Hirdetés
Összesen 112 kilogramm hulladékot szedtek össze a tátrai tavakban azok a búvárok, akik szeptember végén a kitartó eső ellenére négy tátrai tóba is lemerültek a „Tiszta Vizek” (Čisté vody) rendezvény keretében. A 29. alkalommal megszervezett takarítási akció keretében 49 búvár merült le Csorbai-, a Poprádi-, a Felkai- és az Új-Csorbai-tóba. A legnagyobb mennyiségű hulladékot a Csorbai-tóból (Štrbské pleso) halászták ki, melyet 22 búvár mentesített az összesen mintegy 82,5 kg. hulladéktól.
Martina Petránová a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) munkatársa elmondta, hogy elsősorban műanyag poharak, élelmiszer-csomagolások és üvegpalackok kerültek a zsákokba, de építési hulladékot is találtak. „A tó partján is számos érdekességet találtak, ezek között volt pl. három fémrúd, amelyeket valaha valószínűleg a jégtöréshez használtak, de találtak menyasszonyi fátylat, tátrai témájú kitűzőt, százforintos érmét, fésűt, drónt és cipőt is” – mondta a szóvivő.

A legnépszerűbb tavakat takarították

A legkevesebb hulladék az Új-Csorbai-tóból (Nové Štrbské pleso) került elő, ahol hat búvár négy kg. szemetet szedett össze. További 9,5 kg. hulladék került felszínre a Felkai-tóból (Velické pleso), ahol nyolc önkéntes búvárkodott, míg a Poprádi-tóban (Popradské pleso) tizenhárom búvár összesen 16 kg. szemetet halászott ki.
A búvároknak eredetileg a Poprádhoz tartozó Kvetnica (Virágoskert) városrészben lévő elárasztott kőbányát kellett volna megtisztítani, de az időjárásra való tekintettel végül úgy döntöttek, hogy a tátrai tavakat helyezik előtérbe. „A két éves szünet után is kellemes meglepetés volt számunkra a hulladék mennyisége, amelyet az önkénteseknek sikerült felszínre hozni a tátrai tavakból.

Javuló tendencia

Továbbra is érvényes az elmúlt évek tendenciája, mely szerint a búvárok általában régebben a tavakba került hulladékot találnak, újabb korokból származó hulladék csak szórványosan kerül a tavakba. A mérleg is megközelítőleg annyit mutatott, mint három éve, amikor utoljára tisztítottuk a tavakat” – értékelte a rendezvényt Peter Spitzkopf, a főszervező TANAP koordinátora. A „Tiszta Vizek” hulladékgyűjtési akció ezúttal is a Búvárfilmek Nemzetközi Fesztiváljának részeként került lebonyolításra, amelyet 37. alkalommal rendeztek meg Csorbatón.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés