Befejeződött a 10 napja eltűnt lengyel turista keresése

Befejeződött a 10 napja eltűnt lengyel turista keresése

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/11/02
2022. november 1-én a Sirató egyik vályújában egy lengyel turista bejelentése nyomán találták meg a 10 nappal korábban eltűnt 53 éves lengyel férfi földi maradványait.
Hirdetés
2022. október 22-én a késő esti órákban a lengyel hegyimentők ügyeletén keresztül érkezett a bejelentés a Hegyi Mentőszolgálathoz (HZS) egy 53 éves lengyel turista eltűnéséről. A férfi Zárból (Ždiar) indult túrázni a Kopa-hágó (Kopské sedlo) irányába, onnan pedig a kék jelzésű turistaúton kellett volna tovább haladnia Javorina (Tatranská Javorina) felé. A megbeszélt időpontban ott várta őt egy barátja, hogy autóval hazavigye. Amikor a túrázó nem tért vissza, és nem telefonált, a barátja kapcsolatba lépett a hegyimentőkkel. A hegyimentők a rendőrséggel együttműködve megállapították, hogy az eltűnt személy mobiltelefonjának cellainformációi alapján a férfi október 22-én 14:00 és 15:00 között Szlovákiában tartózkodott. A HZS Magas-Tátrai Regionális Központjából még aznap este két hegyimentőt küldtek a terepre, akik végigjárták a Javorinától a Kopa-hágóig vezető útvonalat, majd végig járták a Jávor-völgyben (Javorová dolina) vezető turistautat, és csak másnap reggel tértek vissza a bázisra, de nem találták az eltűnt férfit.

Eredménytelen keresés

A következő két napban a rendőrségi helikopter és keresőkutyák segítségével folytatták a keresést. A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a levegőből és a földön is nagy területeket lehetett átkutatni, de sajnos sikertelenül. Ezt követően kiterjesztették a keresési területet, feltételezve hogy a túrázó a túra során megváltoztatta eredeti útvonaltervét. A nehezen megközelíthető terepen drónok segítségével is keresték, mindhiába. Három nap elteltével a keresést felfüggesztették azzal a kikötéssel, hogy ha új információkhoz jutnak, a hegyimentők visszatérnek a terepre.

Új nyomok - egy hitelkártya és egy csúszásgátló

2022. október 31-én késő este egy lengyel túrázó jelentkezett a HZS-nél, hogy a Sirató (Ždiarska vidla) alatti elágazás közelében megtalálta az eltűnt férfi hitelkártyáját és egy láncos csúszásgátlót. Az új információk és a megtalált tárgyak elhelyezkedése alapján 12 hegyimentő, köztük hivatásos és önkéntes keresőkutya vezető és kutyáik, valamint két drónnal felszerelt hegyimentő már másnap visszatért a terepre, ahol röviddel dél után a Sirató egyik vályújában sikerült megtalálniuk az eltűnt férfi földi maradványait, a Sirató egyik vályújában, a Hangzó-szirt (Hlásna skala) irányában. A mintegy 1900 méter tengerszint feletti magasság, valamint a nehéz és kitett terep miatt az elhunyt turista maradványait másnap légi technika segítségével szállították le a hegyről.
Forrás és fotó: https://hzs.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés