Újabb tragédia a Tátrában - egy fiatal férfi halt meg a Sas úton

Újabb tragédia a Tátrában - egy fiatal férfi halt meg a Sas úton

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://tatromaniak.pl
2022/10/14
A fiatal férfi a Sas út (Orla Perć) keleti részén található Jasiński-csorba (Pościel Jasińskiego) közelében zuhant le, a zuhanás közben elszenvedett sérülések végzetesnek bizonyultak, és a helyszínen életé vesztette.
Hirdetés

Újabb halálos baleset a Sas úton

Újabb halálos baleset történt ma a Lengyel-Tátrában. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentőit egy fiatal turista balesetéről értesítették, aki lezuhant a Sas úton (Orla Perć), a gerincútvonal keleti részén található Jasiński-csorba (Pościel Jasińskiego) közelében. Sajnos a zuhanás közben elszenvedett sérülések végzetesnek bizonyultak, és a helyszínen életé vesztette. A szerencsétlenül járt turista két társát a hegyimentők evakuálták az ösvényről, az rmf24.pl beszámolója szerint a túrázók nem rendelkeztek a jelenlegi körülmények között a nehéz terepen való biztonságos közlekedéshez szükséges felszereléssel.
A TOPR hegyimentői tegnap este két turistán segítettek, akik szintén megfelelő felszerelés nélkül a Zawrat-vályúban (Zawratowy Żleb) rekedtek. „Miután gyalogosan elértük a helyszínt, kiderült, hogy a turisták téli felszerelés nélkül ereszkedtek le a Zawratról, és a Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch) északi falába tévedtek. Kötéltechnika segítségével a biztonságos turistaútra eresztették, majd a Murowaniec menedékházba (Schronisko Murowaniec) vitték őket. A mentőexpedíció hajnali 2 óra előtt ért véget ért” – olvasható a TOPR honlapján.
Újabb tragédia a Tátrában  egy fiatal férfi halt meg a Sas úton-1
Mentés a Lengyel-Tátrában
Újabb tragédia a Tátrában egy fiatal férfi halt meg a Sas úton-1
Forrás: Barna Zsolt
A mai tragédiával folytatódik a halálos balesetek fekete sorozata a Tátrában. Egy hét alatt öt turista halt meg, köztük négy a hegyek lengyel oldalán. Két halálos kimenetelű zuhanás történt a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető turistaúton, egy a Kereszt-nyereg (Krzyżne) alatt, egy pedig – ma – a Sas úton.
„Szeretnénk emlékeztetni Önöket, hogy a Tátra magasabb részein, különösen az északi oldalon, a körülmények nagyon kedvezőtlenek. A sziklákat még mindig sok helyen hóval fedett jég borítja. Az ilyen helyeken történő kicsúszás és zuhanás nagyon veszélyes lehet. Az ilyen terepen történő mozgáshoz védősisak, hágóvas és jégcsákány megléte, valamint ezek készségszintű használatának ismerete szükséges” – figyelmeztetnek a hegyimentők.
Hirdetés
Hirdetés