Az elhanyagolt hidak gondot okoznak a turistáknak és a hegyimentőknek

Az elhanyagolt hidak gondot okoznak a turistáknak és a hegyimentőknek

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/10/03
Szeptember 24-25-én a Bánya-hegy (Baníkov) felé vezető úton összedőlt eredeti híd helyére új híd került a Jalóci-völgyben (Jalovecká dolina).
Hirdetés
A Liptói-Tátrában (Západné Tatry) a túraútvonalakon található hidak rossz műszaki állapotban vannak, ami nemcsak a túrázóknak, hanem a hegyimentőknek is gondot okoz. Ezen a helyzeten szeretne változtatni a Hikemates túraklub, ezért szeptember végén megkezdte a hidak helyreállítását.
Szeptember 24-25-én a Bánya-hegy (Baníkov) felé vezető úton összedőlt eredeti híd helyére új híd került a Jalóci-völgyben (Jalovecká dolina). Ahogy a klub képviselője, Pajta Patrik elmondta, a romos vagy ledőlt hidak főként nem állami tulajdonú földeken találhatók.
„Ezek a hidak ugyanakkor a turisták által kedvelt útvonalakon találhatóak, melyeket időnként a hegyimentők is igénybe vesznek. Egyre növekszik a turizmus iránti érdeklődés, ehhez azonban minőségi és biztonságos infrastruktúrának kell társulnia. A túraútvonalakon a romos állapotú hidak problémát jelentenek, ezért úgy döntöttünk, hogy a legkritikusabb helyeken új, biztonságos hidakat építünk, amelyek minden turistát kiszolgálnak” – magyarázta Pajta.
Hozzátette, hogy a felújítás során természetes anyagokat, elsősorban fát használnak. A helyreállítás a lehető legkisebb mértékben fogja érinteni a környező természetet. „Fontos a funkcionalitás, ezért a Hegyi Mentőszolgálattal (HZS) is egyeztetünk a felújításokról, és a kiválasztott hidak elég szélesek lesznek ahhoz, hogy a mentők szükség esetén felszereléssel, például quaddal át tudjanak kelni rajtuk” – magyarázta Pajta.
Az elhanyagolt hidak gondot okoznak a turistáknak és a hegyimentőknek-1
Újjáépített híd a Liptói-Tátrában
Az elhanyagolt hidak gondot okoznak a turistáknak és a hegyimentőknek-1
Forrás: www.lesytanap.sk
A Hikemates más helyszíneken is folytatni kívánja a hidak és a túraútvonalak felújítását, ezeket a Tátrai Nemzeti Parkkal (TANAP), a Szlovák Turisztikai Klubbal valamint a JAMES Hegymászó Egyesülettel egyeztetve választottak ki. „Szeretnénk helyreállítani a Sebes-völgy (Bystrá dolina) második hídját, a további munkákat pedig a TANAP prioritásai szerint fogjuk folytatni. A természetvédők már több tucat hidat regisztráltak a Tátrában, amelyek javításra szorulnak” – tette hozzá Pajta.
Ahol lehetséges ott felújítják a turistautakat, ahol viszont az állapotuk ezt nem teszi lehetővé, ott újat építenek. Pajta szerint a helyreállítás gyorsasága, a felújított hidak vagy túraútvonalak száma a rendelkezésre álló forrásoktól függ majd. „Mivel a Nemzeti Park nem tudja kifizetni a nem állami területen lévő hidak helyreállítását, mi biztosítjuk az anyagiakat. Ezért adománygyűjtési kampányt is indítottunk, és a partnerek segítenek majd a költségek egy részének fedezésében” – mondta, hozzátéve, hogy az év végéig még legalább két hidat terveznek megjavítani.

 

Hirdetés
Hirdetés