Érdemes sisakot viselni a tátrai túrák során? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/07/06
Hirdetés
Néhány hete súlyos baleset történt a Tengerszem-csúcs (Rysy) alatt, ahol egy kicsúszott turista mintegy 300 métert zuhant a meredek, havas-sziklás terepen. Számos súlyos sérülést, köztük fejsérüléseket is szenvedett. Később a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői a balesetről szóló beszámolójukban azt írták: „Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a turista életét a fején lévő sisak mentette meg”.
Nem csak téli körülmények között érdemes sisakot viselni a hegyekben, de magashegyi terepen, nyáron is hasznos lehet, akár életet is menthet. Elsősorban a hegymászók használnak sisakot a mászás során, melynek célja, hogy megvédje a fejet a leeső kövektől, vagy elnyelje az ütéseket, például egy esés, zuhanás után. A jelzett turistaösvényen sisakot használó turista azonban mindig meglepetést kelt.
„A múltban a sisakokat elsősorban hegymászáshoz használták. Napjainkban a Tátra magasabban fekvő részein, amikor még a Sas úton (Orla Perć) is tömegek túráznak, saját biztonságunk érdekében ajánlott a sisak használata” – mondta Piotr Konopka hegyivezető, a TOPR hegyimentője. „Amikor hegyivezetőként ügyfeleimmel a hegyekbe indulok, nemcsak a sisakot viszem magammal, hanem beülőt, kötelet és a ferrata szettet is, hogy szükség esetén megvédhessem magamat és a turistákat” – magyarázta.
Forrás és fotó: https://24tp.pl

 

 

Hirdetés
Hirdetés