Véget ért a téli zárlat a Tátrai Nemzeti Parkban

Véget ért a téli zárlat a Tátrai Nemzeti Parkban

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/06/15
A Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP) véget ért a szezonális zárlat, a hét és fél hónapos szünet után a látogatók ismét használhatják az összes jelzett túraútvonalat.
Hirdetés

Ismét korlátozás nélkül túrázhatunk a Tátrában

A Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP) kedden véget ért a szezonális zárlat. A hét és fél hónapos szünet után a látogatók június 15-től ismét használhatják az összes kijelölt túraútvonalat, beleértve a magashegyi hágókon át, valamint a turisták által elérhető csúcsokra vezető ösvényeket is.
„Már a nyári szezon kezdete előtt megpróbáltuk megoldani a rendkívüli helyzeteket. Mivel a magasabban fekvő túraútvonalak nagy része még mindig hó alatt van, az esetleges hiányosságok általában csak a hó elolvadása után derülnek ki” - mondta Peter Spitzkopf a TANAP igazgatóságától, amely Szlovákia legrégebbi nemzeti parkjának turisztikai és információs hálózatát kezeli, ezen kívül a Szepesi-Magura területén lévő jelzett turistautak felelőse.
A természetvédők mindent igyekeznek megtenni annak érdekében, hogy a látogatók ne tapasztaljanak nagyobb korlátozásokat, a turisztikai infrastruktúra állapota azonban nem mindenhol ideális.

Vita a földtulajdonosokkal

„Megpróbálunk közös nevezőre jutni azon földterületek tulajdonosaival, amelyeken a különböző útvonalak áthaladnak, mivel az állami vagyon kezeléséről szóló törvény nem teszi lehetővé, hogy nem állami területen befektessünk” – magyarázta Spitzkopf.
A nyári szezon kezdetének első jele a Jurán-völgy torkolatától az Umrlá-nyeregig vezető piros jelzésű túraútvonal szezonális lezárásának vége volt a Liptói-Tátrában, ezen a szakaszon november 1-től csak április 30-ig tart a téli zárlat.
Ehhez csatlakoznak most más, az alpesi környezetben található túraútvonalak, amelyekre a szezonális lezárásokat szabályozó jelenlegi rendelet vonatkozik. Június közepétől a Tátrában túrázóknak így több mint 600 kilométernyi kijelölt útvonal áll rendelkezésére. A TANAP területi egységeinek munkatársai a tél után fokozatosan az összes túraútvonalat végigjárják, és megszüntetik a hiányosságokat. Kicserélik a megrongálódott hidakat, védkunyhókat, pavilonokat, pihenőhelyeket és jelzőtáblákat, amelyek a hó súlya alatt eltörtek vagy lavina által megrongálódtak. Ezen kívül a négy, színnel jelölt turistautak közül az egyik színt minden évben teljesen megújítják, ezúttal a piros színnel jelzett utak jelzései következnek.
A TANAP új vezetőségének már a nyári szezon kezdete előtt sikerült az vadvízi evezősök kedvében járni, akik számára megnyitotta a Béla folyó felső szakaszát. Szlovákia legvadabb folyójának kanyarulatait azonban kizárólag a vízi turizmussal és a vadvízi evezéssel foglalkozó turisztikai vagy sportszervezetek tagjai vehetik igénybe együléses kajakkal vagy kenuval.
A vadvízi evezősökre vonatkozó pontos szabályokat a TANAP oldalán található „Zoznam vyhradených miest„ tartalmazza (jelen pillanatban még nem tartalmazza… – a szerk.), amely meghatározza azt is, hogy mikor lehet vízen tartózkodni.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés