Miért veszélyes lavinaszempontból a Halastó (Morskie Oko) felé vezető út?

Miért veszélyes lavinaszempontból a Halastó (Morskie Oko) felé vezető út?

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/01/10
A Halastó (Morskie Oko) felé vezető, télen hóval borított aszfaltos utat nem csak elérik, de akár át is söpörhetnek rajta a környező vályúkból lezúduló lavinák, halálos veszélyt jelentve az éppen arra járó turistákra.
Hirdetés
Első látásra úgy tűnik, hogy a Halastó (Morskie Oko) felé vezető, télen hóval borított aszfaltos utat nem fenyegeti lavina. Ez azonban téves állítás, mivel a vályúkból lezúduló hótömegek elérik az utat, sőt, át is söpörhetnek az úton, halálos veszélyt jelentve az éppen arra járó turistákra. A Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóból a Halastó felé vezető piros jelzésű turistaúton lavina szempontból két veszélyes hely, vagyis az út mentén két olyan vályú található, melyeknek a turistaúton van a kifutó része.

Sás-vályú (Żleb Siwarny) és Csendőrségi-szakadék (Żleb Żandarmerii)

Ezek a Sás-vályú (Żleb Siwarny) és a Csendőrségi-szakadék (Żleb Żandarmerii). A Tátrai Nemzeti Park (TPN) mindkettő előtt tájékoztató táblákat helyezett el, amelyek felhívják a figyelmet a lavinaveszélyre, és arra kérik a turistákat, hogy ezeken a helyeken gyorsan és határozottan, megállás nélkül keljenek át. Ne feledjük azt sem, hogy ha csoportosan túrázunk itt, akkor EGYEDÜL keresztezzük ezeket a vályúkat.
A Sás-vályú közvetlenül a Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza) mellett található, az első korlátoknál (a parkolótól gyalogosan kb. fél óra gyaloglás után). Itt 2005. március 10-én hatalmas lavina zúdult le, amely beborította az utat, és szinte teljesen lerombolta a korlátokat. A lavina spontán indult el, szerencsére senki sem volt az útjában. Azon a napon 4. fokozatú lavinaveszély volt érvényben. Van néhány fotónk 2005. május elejéről (a minőségért elnézést kérünk, ezek analóg fotók), ezeken látható, hogy néztek ki a korlátok a lavina lezúdulása után, el sem akarjuk képzelni, mi történhetett volna az ott tartózkodó turistákkal. Ne feledjük, hogy a Roztoka menedékházhoz (Schronisko Roztoka) és a Lengyel-Öt-tavi menedékházhoz (Schronisko w Dolinie Pięciu Stawów Polskich) vezető turistautak elágazása a vízesés után található.
A Csendőrségi-szakadék kifutó lejtője a Hajfű-tisztástól (Włosienica) felfelé haladva, attól nem messze található. Ez a vályú két turistautat is keresztez: a Lengyel-Öt-tó völgyéből a Mormota-halmon (Świstówka) keresztül a Halastavi-völgybe vezető kék jelzést (ez télen le van zárva), valamint a Halastóhoz vezető piros jelzésű turistautat. Itt néhány évente indulnak el olyan lavinák, amelyek elérik az utat, sajnos egy korábbi lavinában egy turista életét vesztette.

Władek Cywiński gondolatai

Idézzük néhai Władek Cywiński szavait arról, hogyan kell ezeket a helyeket „megtámadni”: „Személy szerint úgy gondolom, hogy a hatóságoknak figyelmeztetni kellene a turistákat, akiknek ahelyett, hogy a kilátásban gyönyörködnének, gyorsítaniuk kellene, és a szakadék kijáratánál lévő 100 méteres útszakaszt egyenként, futva kellene megtenni”.
Azt sem feledjük el, hogy ha a Halastó jegére lépünk, kerüljük el annak északnyugati oldalát, mert az onnan érkező lavinák akár a Halastavat is elérhetik. A Tátrai Nemzeti Park és a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) lavinaveszély miatt nagyon ritkán zárja le a turistautakat, ettől függetlenül nem szabad azt gondolni, hogy ha egy ösvény nincs lezárva, akkor az biztonságos. Van példa arra is, hogy lezárnak egy turistautat, ahogy ez történt 2019/2020 fordulóján, amikor négyes lavinaveszély idején a Halastóhoz és a Konrád menedékházhoz (Schronisko Kondratowa) vezető utat lezárták a turistaforgalom és a közlekedés elől, de ez a kivétel, ami erősíti a szabályt. A lavinákkal kapcsolatban mindig hagyatkozzunk saját ismereteinkre, és tudatosan válasszuk meg a túra útvonalát.

 

 

Hirdetés
Hirdetés