Újabb konténeres medvét altattak el a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/10/04
Hirdetés
A Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal (Štátnej ochrany prírody, ŠOP) Barnamedve-beavatkozó csoportja (Zásahový tím pre medveďa hnedého) szeptember 30-án, csütörtökön befogott és elaltatott egy újabb „konténeres” medvét a Tátrában. Catheríne Černochová, a Környezetvédelmi Minisztérium sajtóosztályának munkatársa arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy a szakemberek már hónapok óta figyelték a medve mozgását Tátrafüreden (Smokovce). A medve viselkedése olyan mértékben megváltozott, hogy a szakemberek nem láttak reményt arra, hogy leszoktassák a hulladékgyűjtőkből származó táplálékról és a szinantróp viselkedésről. A környezetvédelmi minisztérium álláspontja szerint a szabad természetbe történő esetleges áttelepítést követően sem volt reális esély a természetes életmódhoz való visszatérésre. A beavatkozó csapat minden lehetőséget megpróbált a medve elriasztására, sajnos eredménytelenül.
Černochová szerint a medve többször behatolt a települések, különösen Alsó- (Dolný), Felső- (Horný), Ó- (Starý) és Újtátrafüred (Nový Smokovec) belterületére. A vegyes kommunális hulladékból származó táplálékkal táplálkozott, amelyet ezeken a településrészeken nem biztosítottak eléggé. Az emberekkel történő találkozás során már nem mutatta a félénkség jeleit, és ezután ismét visszatért a nem biztosított konténerekhez. A medvét a mentőcsapat állatorvos jelenlétében befogta és elaltatta.
„A minisztérium emlékeztet arra, hogy a múltban jelentős anyagi hozzájárulással támogatták Tátravárost (Vysoké Tatry) és a környező településeket a konténerállomások biztonságossá tételében, ezt azonban az önkormányzatok nem úgy használtak fel, hogy a biztonságossá tétel ténylegesen megtörténjen. Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendelet értelmében a hulladékot termelők kötelesek azt a vadállatoktól biztosítani zárható gyűjtőedény vagy más, a medvének a hulladékhoz való hozzáféréssel szembeni védelem révén” – tette hozzá Černochová. Szavai szerint továbbra is érvényes a minisztérium felhívása, miszerint ha a polgárok medvék jelenlétét észlelik a település lakott részei közelében, akkor a 158-as, 112-es vagy a 159-es segélyhívó telefonszámokon jelentsék a helyzetet, vagy pedig vegyék fel a kapcsolatot a Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal barnamedve-beavatkozó csoportjával a +421 903 201 879-es telefonszámon.
Forrás és fotó: https://www1.pluska.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés