Medvét látott egy lengyel turista a Furkota-csúcson Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/09/29
Hirdetés
Vannak helyek a Tátrában, ahol bármikor számíthatunk rá, hogy medvével találkozunk, és vannak helyek, ahol egyáltalán nem számítunk rá. A medvék számát tekintve kijelenthetjük, hogy a Magas-Tátrában nem is olyan ritka a medvéről készült fotó, de a lengyel turistának olyan helyen sikerült lefotóznia egy medvét, ahol nem várná az ember, hogy medvével találkozzon. A férfi délidőben, közvetlenül a Furkota-csúcs (Furkotský štít, 2403 m) közelében kapta lencsevégre a macit, aki a völgyből egyenesen a csúcsra tartott. A háttérben a Triumetal (Hrubý vrch) csúcsát láthatjuk.
A Furkota-csúcs a Malompataki-völgy (Mlynická dolina) és a Furkota-völgy (Furkotská dolina) közötti jelzett túraútvonal közelében található. Korábban a jelzett ösvény a csúcs közelében, a Lorenz-hágón (Bystré sedlo) keresztül haladt egyik völgyből a másikba, később az ösvény utolsó szakaszát áthelyezték az Elülső-Lorenz-résbe (Bystrá lávka), amely technikailag nagyobb kihívást jelent, ugyanakkor biztonságosabb terepen vezet. A fotón látható nyíl a Furkota-csúcsot csúcsot jelzi, a Lorenz-hágó a csúcstól balra található, és attól balra az Elülső-Lorenz-rés, amelyen keresztül a láncos úton átjuthatunk a Furkota-völgybe.
A fotó készítőjének Facebook bejegyzése:
 

„Furkota-csúcs (2403 m), 2021. szeptembert 21. Ha valaki azt gondolja, hogy a medve nem mászik fel a Tátra gerinceire vagy a sziklás csúcsokra, akkor bizony téved. Hirtelen megjelent azon a helyen, ahol a Triumetalra (Hrubý štít) vezető hegymászó ösvény vezet. Azt hiszem, arra várt, hogy a csúcson lévők távozzanak (három szlovák turista akkor éppen lefelé tartott, én még maradtam). Talán át akart menni a csúcson, de a jelenlétemtől meglepődve megállt, egy darabig állt, majd megfordult és eltűnt. Látva, hogy távolodik, kattintottam egy elmosódott fotót (mellékelve, nagyítással). Figyelmeztetésként és gondolatébresztőként…”

 

Hirdetés
Hirdetés