Hétfőtől újabb korlátozások Szlovákia egyes részein, így a Tátrában is Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/09/10
Hirdetés
A romló járványügyi helyzet miatt a jövő héttől tíz járásban, így a poprádiban is további korlátozások lépnek életbe, melyek a Magas-Tátrát is érintik. A Szlovákiában érvényben lévő – a járásokat járványügyi szempontból különböző színű zónákra osztó – Covid automata rendszerben a poprádi járás eddig narancssárga zónában volt. A narancssárga zónában a Covid igazolvánnyal nem rendelkezők nem vehetnek igénybe szálláshelyeket (menedékházakban sem), a be nem oltott személyek csak a teraszokon étkezhetnek, de ott is egyszerre max. 10 személy. A Liptói-Tátra (liptószentmiklósi járás) eddig zöld zóna volt, így a fenti korlátozások arra a területre nem vonatkoztak. Hétfőtől viszont a liptószentmiklósi járás is narancssárga zóna lesz, így a fenti korlátozások ott is bevezetésre kerülnek.
Még nagyobb nehézségek várhatók a Magas-Tátrában, amely hétfőtől a vörös zónába kerül. A be nem oltottak, és azok, akik nem rendelkeznek érvényes 72 órán belüli PCR vagy 48 óránál nem régebbi antigén gyorsteszttel, illetve 180 napon belül nem estek át a betegségen, nem étkezhetnek az éttermekben és a menedékházak étkezőjében – még a teraszon sem, csak elvitelre (az ablakon keresztül) tudnak élelmiszert vásárolni. Az egészségügyi útlevéllel rendelkezők számára továbbra is elérhető lesz a szállás, de a felvonókhoz való hozzáférés tekintetében jelentős változás lesz. A zárt kabinos felvonókat csak a beoltottak vehetik igénybe, de azok is csak 50%-os kihasználtság mellett. A be nem oltottak csak a szabadtéren működő (ülőszékes) felvonókat használhatják.
Érdemes megemlíteni, hogy Szlovákiában a létesítmények tulajdonosai egyes esetekben önállóan dönthetnek arról, hogy kinek milyen szolgáltatást nyújtanak: vannak olyan szolgáltatások, melyeket csak beoltottak vehetnek idénybe, de bizonyos esetekben a tulajdonosnak nagyobb szabadsága van. Ezért célszerű a helyszínen tájékozódni arról, hogy az adott létesítményre milyen szabályok vonatkoznak. A határátlépésre vonatkozó szabályok változatlanok maradnak, Szlovákiába továbbra is csak a teljes körűen beoltottak, illetve a legalább egy oltással rendelkező gyógyultak léphetnek be karantén kötelezettség nélkül.

 

 

Hirdetés
Hirdetés