Az új bérlő, Miki Knižka tervei a Hosszú-tavi menedékházban

Az új bérlő, Miki Knižka tervei a Hosszú-tavi menedékházban

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/01/18
Szeretne kialakítani egy mellékhelyiséget a menedékházba, és ki kell javítani a tetőt – ezek a Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata) új bérlője, Miki Knižka elsődleges tervei.
Hirdetés
Szeretne kialakítani egy mellékhelyiséget a menedékházba, és ki kell javítani a tetőt – ezek a Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata) új bérlője, Miki Knižka elsődleges tervei, aki eredetileg a Hunfalvy-völgy menedékházat (Chata pod Rysmi) bérleti jogát szerette volna megpályázni.
 
Miki Knižka (44) hegyivezető és teherhordó 2020. novembertől a legendás Hosszú-tavi menedékház új bérlője a Magas-Tátrában. Az alábbiakban beszél a menedékházzal kapcsolatos terveiről, hogy milyen kötelezettségek vállalt, hogy eredetileg a Hunfalvy-völgyi menedékházra pályázott, és mi a helyzet jelenleg a teherhordással?
 
Több mint egy hónapja a menedékház bérlője. Hogyan érzi magát ebben a helyzetben?
- A lehető legrosszabb időben kerültem bele. Nem tudunk normálisan működni, vendégeket fogadni, ételt felszolgálni. Ez nagyon kínos, így még nem tudom értékelni az eltelt időszakot. Most elsősorban adminisztrációval foglalkozom és a különféle engedélyekért járom a hivatalokat.
Az új bérlő, Miki Knižka tervei a Hosszú-tavi menedékházban-1
Miki Knižka
Az új bérlő, Miki Knižka tervei a Hosszú-tavi menedékházban-1
Forrás: Miki Knižka FB
Mennyi időt töltött már a házban?
- Minden hétvégén ott vagyok. Hétközben is többször felfutok a házig.

 
Mennyi idő alatt érsz fel?
- Attól függ, futok-e, könnyedén vagy árut viszek. Könnyű hátizsákkal kb. egy óra húsz percet vesz igénybe a futás.
 
Mi van a személyzettel? Marad az eredeti, vagy új embereket keres?
- A személyzet nagy része maradt.
 
Mikor gondolt rá először, hogy bérlő szeretne lenni?
- Nagyon régen gondoltam rá, amikor elkezdtem teherhordóként dolgozni. Láttam, hogy ez hogy működik, és arra gondoltam, hogy egyszer nagyon jó lenne bérlővé válni. Természetesen fiatal koromban más terveim is voltak. Végül külföldre vitt az élet, sokáig Kanadában dolgoztam.
 
Van tapasztalata a magashegyi menedékházakban való életről külföldön vagy Szlovákiában?
- Tizenhét éves koromtól kezdve, amikor teherhordóként kezdtem dolgozni, állandóan magashegyi menedékházakban lógok. Amikor külföldre mentem, körülbelül 26 éves voltam. Korábban minden szabadidőmet a menedékházakban töltöttem, bár soha egyikben sem voltam alkalmazott.
 
Mi tetszett legjobban a hegyi életben?
- Számomra ez menekülés a realitások elől. Ma nagyon rohanós életet élünk, mindenki hajt valamiért. A menedékházban kikapcsolom az agyam, nem foglalkozom a lent zajló eseményekkel. Teljesen ki tudok kapcsolni. Ott fent általában nincs sem térerő sem internet. Az ember kiszakadhat a mindennapokból, és új energiákat meríthet.
 
Most is így érzi, mióta vállalta a feladatot?
- Mindig így érzem. Szeretek felmenni a menedékházba. Az élet a hegyekben olyan, mint régen volt. Ez tetszik. Természetesen nagy a felelősség, főleg most, egy világjárvány idején. Felkészültem rá, nem ért váratlanul. Szeretném fejleszteni és korszerűsíteni a menedékházat. Bár viszonylag új épület, mivel kb. húsz évvel ezelőtt hagyták jóvá a nagy tűzután, rengeteg kiigazításra van szükség, például beázik a tető.
 
Milyen állapotban vette át a menedékházat?
- Viszonylag jó állapotban volt. Minden úgy működik, ahogy kell. Csak kisebb hiányosságok vannak, és a tetővel van probléma.

 
Több mint egy hónapja bérlő. Feltételezem, hogy sikerült megismerkedni a házzal és annak hiányosságaival. Mire kell elsődlegesen összpontosítani?
- Több minden szóba került. Egyik legfontosabb elképzelésem a WC megoldása. Szeretném ezt közvetlenül a házban elhelyezni, ami ilyen magasságban és körülmények között irreális és szinte lehetetlen, mert millió probléma van, amellyel meg kell küzdeni. Azt engedélyekkel és hatóságokkal kezdődik. A legnagyobb probléma azonban a víz. Egy normális WC víz nélküli nem működik. De ez olyan kérdés, amiért vállaltam a feladatot, ez a legfontosabb prioritás. Néhány dolgot már megoldottunk, mások ezután következnek.
Az új bérlő, Miki Knižka tervei a Hosszú-tavi menedékházban-2
Hosszú-tavi menedékház (2015)
Az új bérlő, Miki Knižka tervei a Hosszú-tavi menedékházban-2
Forrás: Nagy Árpád

Mi történt eddig?
- A ház bejárata előtt volt egy nem funkcionáló szélfogó, amelyet egy vasszerkezettel kiegészítettünk, hogy megakadályozzuk a hó bejutását a házba. Hamarosan cserélni kell a bejárati ajtót is, meg van repedve, nem zár rendesen és gyakran önmagától kinyílik.
 
Tehát WC-t szeretne létesíteni a házon belül. Hogyan lehet ezt megvalósítani egy magashegyi menedékházban, lehetséges ez?
- A Zöld-tavi menedékházban és Téry menedékházban is van WC, ami azt jelenti, hogy lehetséges. A megoldás főként a helyszín és a rendelkezésre álló víz függvénye, ami a menedékház környékén nyáron nem jelent gondot, télen viszont problémásabb. Elsőként a hatóságoknak kell nyilatkozni erről. Elvileg zöldebbé akarom tenni a menedékházat.
 
Van más terv is a WC-n és a tető felújításán kívül?
- Ez abszolút alapdolog. A tető javítása kétezer méter magasságban nagyon nehéz lesz az összes anyagot helikopterrel kell feljuttatni a házhoz. Nagy projekt.
 
A pályázaton (a bérlőket a menedékházak tulajdonosai, azaz a Szlovák Turisztikai Klub és a JAMES Szlovák Hegymászó Egyesület – a szerk.) a Hunfalvy-völgyi menedékházra is pályázott. Átvette volna a menedékházat a hosszú ideje bérlőként dolgozó Viktor Beránektől, aki végül mégis úgy döntött, hogy marad. Mi győzte meg, hogy maradjon?

- Viktort kellene megkérdezni, hogy mi győzte meg. De soha nem pályáznék vele szemben. Barátnak, nagyszerű embernek és bérlőnek tartom, aki sokat tett a menedékházért. Ezért elmentem hozzá és megkérdeztem tőle, folytatni akarja-e vagy befejezi. Azt mondta, hogy még nem döntötte el 100 %-ig, de el tud képzelni engem mint új bérlő, ezért adjam be a pályázatot. Abszolút megértem, hogy végül úgy döntött, hogy tovább csinálja. A Hunfalvy-völgyi menedékház helyett pedig felajánlották nekem a Hosszú-tavi menedékházat.
 
A Hunfalvy-völgyi menedékház volt a prioritás. Van valami különleges kapcsolata vele?
- Minden tátrai menedékházzal kapcsolatban állok. Mivel hegyivezető vagyok, és a téli szezonban elég gyakran utazom a világban, a Hunfalvy-völgyi menedékház az én szempontomból ideális lett volna, mert télen zárva tart. Nyáron dolgoztam volna a menedékházban, télen pedig tudtam volna foglalkozni az egyéb tevékenységekkel.
 
De a Hosszú-tavi menedékház egész évben működik. Hogyan tudja ezt összekapcsolni a hegyivezető munkájával?
- Más tevékenységekben vissza kell fognom magam. Kevesebbet fogok utazni, mint korábban.
 
A jövőben is megpályázza majd a Hunfalvy-völgyi menedékházat? Van ilyen terve?
- A menedékházak tulajdonosai, a KST és a JAMES engem választottak a Hosszú-tavi menedékház bérlőjének, én pedig megpróbálok megfelelni nekik. Miután elkezdem fejleszteni az egyik menedékházat, nem gondolom, hogy jó ötlet lenne váltani egyikről a másikra.

Miért választotta második lehetőségként a Hosszú-tavi menedékházat?
- Főleg azért, mert legfontosabb téli tevékenységem a síalpinizmus. Ez a menedékház az egyik legjobb terepet kínálja a Magas-Tátrában a síalpinizmushoz.
 
A hegyivezetői munkád mellett sokáig teherhordóként is dolgoztál. Hová vittél árut?
- A Téry menedékháznál kezdtem, majd váltottam a Hosszú-tavira. Ezen kívül dolgoztam a Zamkovszky menedékházban, és segítettem a Hunfalvy-völgyi menedékházban is, amikor a lavina után újjá kellett építeni.
 
Jelenleg kevesebb teherhordó dolgozik, mint a múltban?
- Még mindig elég sok teherhordó van. Ez a foglalkozás abszolút egyedi a világon. Nem létezik sehol máshol, csak Nepálban, ahol a serpák dolgoznak. Ellátják az expedíciókat és szállítják a hegymászók felszerelését. Úgy mint nálunk a menedékházaknál sehol máshol nem dolgoznak teherhordók. Ezért örülök, hogy a felgyorsult idő, amelyben élünk és a számítógépet bújó fiatalok mellett ma is vannak olyanok, akik szeretnének teherhordóként dolgozni.
 
Hány teherhordó látja el a menedékházat szezonon kívül?
- Ez változó. Vannak, akik rendszeresebben dolgoznak, de többség más munka mellett csinálja ezt. Szezonon kívül is van felszállítandó áru és anyag a teherhordók számára. Nincs sok, de megpróbáljuk váltogatni, hogy mindenki hozzon valamit. Természetesen a nyár a fő évszak, akkor több teherhordóra van szükség.
 
Hány kilót visznek a teherhordók szezonban?
- Ez nehéz kérdés, a teherhordótól függ. Vannak, akik 60 kg-ot, mások 90 kg-ot visznek. Egyesek havonta ötször, mások tizenötször felmennek. Ez nagyon egyéni.
 
A Hosszú-tavi menedékház csak teherhordókat alkalmaz, vagy helikopterek is repülnek oda?
- A menedékházba évente kétszer szállítanak helikopterrel. Egyszer a nyári szezon előtt, majd télen, amikor fűtőanyagot – pelletet és brikettet – szállítanak a házba. Minden mást a teherhordók visznek fel.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

 

Hirdetés
Hirdetés